Επηρεάζει ο κρύος καιρός την εξάπλωση του κορονοϊού; Τι δείχνουν οι έρευνες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Επηρεάζει τελικά ο καιρός την εξάπλωση της νόσου COVID-19 (νέος κορονοϊός) στην κοινότητα; Δυστυχώς, η απάντηση είναι “όχι και τόσο”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναφέρει ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες και ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να τον σκοτώσει.

Ο Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι ο η νόσος COVID-19 μεταδίδεται κυρίως από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η βροχή και το χιόνι ενδέχεται να αραιώσουν τυχόν ίχνη του ιού σε παγκάκια, ή άλλα εξωτερικά αντικείμενα, αλλά η μετάδοσή του από τις επιφάνειες στον άνθρωπο δεν θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην πανδημία.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πραγματική ανησυχία για τον κρύο καιρό είναι ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι πιο πιθανό να κρατήσουν τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους -ενδεχομένως σε πιο πολυσύχναστους χώρους- όπου ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα σημαντικό ποσοστό εξάπλωσης συμβαίνει στα νοικοκυριά, όταν οι άνθρωποι μοιράζονται κοινόχρηστους χώρους όπως κουζίνες και μπάνια.

Ο Π.Ο.Υ. και άλλοι οργανισμοί υγείας έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι σε εσωτερικούς χώρους με ανεπαρκή εξαερισμό, η μετάδοση γίνεται πιο εύκολα επειδή ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί στον αέρα και τα μολυσματικά σωματίδια μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα στην ατμόσφαιρα για αρκετές ώρες.

Οι κοινωνικές εκδηλώσεις που αποτελούν “βόμβες” μετάδοσης κορονοϊού έχουν εντοπιστεί σε νυχτερινά κέντρα, γυμναστήρια και ακόμη και συναυλίες. Ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται τόσο συχνά σε εξωτερικούς χώρους, επειδή ο καθαρός αέρας διασκορπίζει τα σωματίδια του ιού και οι άνθρωποι είναι πιο εύκολα σε θέση να διατηρήσουν την απόσταση τους από άλλους.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν οι άνθρωποι περνούν εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους κοντά σε άλλους και χωρίς να φορούν μάσκες, η εξάπλωση της νόσου COVID-19 εξακολουθεί να είναι πρόβλημα.

Αξιωματούχοι υγείας υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε την μετάδοση του κορονοϊού είναι να φοράτε πάντοτε μάσκα εκτός του σπιτιού σας, να μένετε τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από άτομα που δεν είναι στο σπίτι σας και να πλένετε συχνά τα χέρια σας.

Πηγή: https://apnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το στόμα είναι η #1 πηγή μόλυνσης και εξάπλωσης COVID-19: Φορέστε μάσκα, είναι απλό!

Μάσκα στο γυμναστήριο: Τι λένε οι ειδικοί και τι οδηγία έχει δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας