Επίμονη κόπωση: Να τι μπορεί στ’ αλήθεια να σας βοηθήσει

  • Ρούλα Τσουλέα
κόπωση
Μερικές στρατηγικές αποδίδουν και άλλες όχι στην καταπολέμηση της επίμονης κόπωσης, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Όλοι νιώθουμε κουρασμένοι μερικές φορές, αλλά η κόπωση τείνει να γίνεται πιο συχνή καθώς μεγαλώνουμε.

Πολύ συχνά, ένας καλός ύπνος το βράδυ είναι το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να νιώσει ξεκούραστος. Όταν, όμως, ο ύπνος δεν επαρκεί για να σας τονώσει και η κόπωσή σας επανεμφανίζεται συχνά και επίμονα, πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Εκείνος πιθανώς θα αναζητήσει τυχόν παθολογικές αιτίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται προβλήματα στον θυρεοειδή αδένα, η σιδηροπενική αναιμία, η υπνική άπνοια, η καρδιοπάθεια κ.λπ.

Αν ο γιατρός έχει αποκλείσει τα παθολογικά αίτια κι εσείς εξακολουθείτε να νιώθετε έντονη κόπωση, υπάρχουν μερικές βασικές στρατηγικές που μπορεί να αυξήσουν την ενεργητικότητά σας.

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ συνιστούν να δοκιμάσετε τα εξής για να καταπολεμήσετε την επίμονη κόπωση:

Αλλάξτε ρυθμό

Μην προγραμματίζετε όλες σας τις δραστηριότητες το πρωί. Μοιράστε τες στη διάρκεια της ημέρας, αφήνοντας χρόνο στο μεσοδιάστημα για ανάπαυση και φαγητό.

Να πηγαίνετε για περίπατο ή για ύπνο το μεσημέρι

Είκοσι έως 30 λεπτά ύπνος το μεσημέρι είναι ό,τι πρέπει για να διώξετε την κόπωση. Αν, όμως, πάσχετε από αϋπνία το βράδυ, ο μεσημβρινός ύπνος θα την επιδεινώσει. Σε τέτοια περίπτωση, αντί για έναν υπνάκο, πηγαίνετε έναν περίπατο γύρω από το τετράγωνο.

Μην παραλείπετε γεύματα

Η κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό είναι η τροφή. Για να αντιμετωπίσετε την κόπωση, φροντίστε να μοιράσετε ισομερώς την τροφή σας σε τουλάχιστον 3 γεύματα μέσα στην ημέρα, αντί να τρώτε μόνο μία φορά (π.χ. το βράδυ).

Προσέξτε τι τρώτε

Για να νικήσετε την κόπωση, πρέπει να τρώτε τρόφιμα που σας τροφοδοτούν για πολλή ώρα με ενέργεια. Τέτοια τρόφιμα είναι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες ολικής αλέσεως (π.χ. ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως).

Αντιθέτως, η ζάχαρη και οι πολύ επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (π.χ. λευκό ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι) ή τα έτοιμα προϊόντα ζύμης μεταβολίζονται πιο γρήγορα.

Προσπαθήστε λοιπόν αντί για έτοιμη τυρόπιτα το πρωί, να τρώτε γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, σταφίδες και μέλι. Ή δοκιμάστε ένα τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως, τυρί και ένα ποτήρι γάλα. Και οι δύο αυτές επιλογές συνδυάζουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες με σύνθετους υδατάνθρακες.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με σύνθετους υδατάνθρακες τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (πρωί και μεσημέρι). Τέτοιοι υδατάνθρακες είναι λ.χ. τα προϊόντα ολικής αλέσεως (ιδανικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης και άλατος).

Φροντίστε, τέλος, να τρώτε όσο πιο υγιεινά μπορείτε. Προσπαθήστε να τρώτε καθημερινά διαφορετική ποικιλία φρούτων, λαχανικών ή/και οσπρίων, ώστε να προσλαμβάνετε από όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Μην βιασθείτε να πάρετε συμπληρώματα

Εάν δεν πάσχετε από κάποια διαγνωσμένη διατροφική ανεπάρκεια, μην σπεύσετε να πάρετε διατροφικά συμπληρώματα δίχως να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, συνιστούν οι ειδικοί του Χάρβαρντ.

Ο σίδηρος, λ.χ., είναι ωφέλιμος μόνο αν έχετε έλλειψη ή ανεπάρκεια. Αυτό ελέγχεται από τον γιατρό με εξετάσεις αίματος.

Αντίστοιχα, αν δεν έχετε έλλειψη, δεν χρειάζεστε ούτε βιταμίνες Β1, Β2, Β6 ή/και Β12. Είναι γεγονός πως όλες τους βοηθούν τον οργανισμό να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια. Ωστόσο δεν έχει τεκμηριωθεί πως αν κάποιος τις λαμβάνει σε μεγάλες ποσότητες, αυξάνει την ενεργητικότητά του.

Κατ’ αντίστοιχο τρόπο δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι το συμπλήρωμα DHEA τονώνει τον κουρασμένο οργανισμό, προσθέτουν οι ειδικοί.

Να κοιμάστε καλά

Χρειάζεστε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Οργανώστε λοιπόν σωστά το πρόγραμμά σας, ώστε να έχετε αυτό το περιθώριο.