Επικίνδυνος ο πόνος μετά το έμφραγμα – Τι συνέπεια μπορεί να έχει

  • Ρούλα Τσουλέα
έμφραγμα
Ανησυχητικά ευρήματα από νέα, μεγάλη μελέτη. Πως σχετίζονται οι πόνοι στο σώμα με την έκβαση του εμφράγματος.

Πολλοί ασθενείς που παθαίνουν έμφραγμα υποφέρουν από επίμονο πόνο, ο οποίος δεν έχει κατ’ ανάγκην σχέση με το καρδιολογικό πρόβλημά τους. Η ανάπτυξή του όμως μπορεί να επηρεάζει την επιβίωσή τους μακροπρόθεσμα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως οι ασθενείς που υπέφεραν από μέτριας έως υψηλής βαρύτητας πόνο στον έναν χρόνο από το έμφραγμα, είχαν αυξημένες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους εντός της επόμενης οκταετίας.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «μετά το έμφραγμα, είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται ο πόνος ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για απώλεια της ζωής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Linda Vixner, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Επιστήμης στη Σχολή Υγείας & Ευεξίας του Πανεπιστημίου Dalarna.

«Ο σοβαρός πόνος μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην αποκατάσταση από το έμφραγμα και στην συμμετοχή σε ζωτικής σημασίας δραστηριότητες, όπως η άσκηση. Επομένως, πρέπει να αξιολογείται και να αντιμετωπίζεται», πρόσθεσε.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association. Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 18.376 ασθενείς, ηλικίας κάτω των 75 ετών. Όλοι τους είχαν πάθει έμφραγμα κάποια στιγμή την περίοδο 2004-2013. Το 24,5% ήσαν γυναίκες.

Έναν χρόνο μετά το έμφραγμα, οι ερευνητές εξέτασαν τους ασθενείς τους, καταγράφοντας τυχόν πόνους που είχαν. Το 38,2% εξ αυτών δήλωσαν πως ταλαιπωρούνταν από μέτριας βαρύτητας πόνους και το 4,5% από έντονους πόνους.

Οι πόνοι δεν είχαν κατ’ ανάγκην σχέση με το έμφραγμα. Αντιθέτως, στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μυοσκελετικοί. Ωστόσο προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι επίμονοι σωματικοί πόνοι υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία. Αυτό πιθανώς οφείλεται στις επιπτώσεις που έχουν στην κινητικότητα, στον ύπνο και σε άλλες παραμέτρους της καθημερινής ζωής.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας των εθελοντών τους  επί έως και 8,5 χρόνια από την πρώτη αξιολόγησή τους. Στο μεσοδιάστημα έχασαν τη ζωή τους 1.067 από τους ασθενείς. Όπως έδειξαν τα στοιχεία:

  • Οι εθελοντές με μέτριας βαρύτητας πόνο είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους
  • Οι εθελοντές με έντονους πόνους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν, σε σύγκριση με όσους δεν έπασχαν από χρόνιους πόνους

Οι διαφορές αυτές ήταν μεγαλύτερες από εκείνες που αποδίδονται σε άλλα χρόνια προβλήματα, όπως το κάπνισμα, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους!

«Ο πόνος προκαλεί σημαντική απώλεια της λειτουργικότητας και μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία – δύο επιπτώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και πρόωρου θανάτου. Έως τώρα, όμως, δεν είχε διερευνηθεί σε μεγάλη μελέτη ο δυνητικός ρόλος του μετά από ένα έμφραγμα», τόνισε η Dr. Vixner.

Τα νέα ευρήματα σημαίνουν πως οι ασθενείς με έμφραγμα που έχουν και χρόνιους πόνους, πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμίζουν τους άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα, πρόσθεσε. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται ο έλεγχος του καπνίσματος, της πίεσης και της χοληστερόλης.

Φωτογραφία: iStock