Επικίνδυνα για την καρδιά ακόμα και τα ανώτερα φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου

  • Ρούλα Τσουλέα
διαβήτης
Ανησυχητικά ευρήματα από νέα μελέτη. Τι έδειξε για άνδρες και γυναίκες. Τι κίνδυνο διατρέχουν.

Αν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας βρίσκονται κοντά στο ανώτατο φυσιολογικό όριο ή σας έχει πει ο γιατρός ότι έχετε προδιαβήτη, προσέξετε: μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ενδεχομένως διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι κύρια αιτία καρδιοπάθειας, διότι το σάκχαρο που παραμένει για χρόνια αυξημένο, προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι όλες οι τιμές πάνω από τις επιθυμητές ενέχουν κίνδυνο, ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι ακόμα διαβητικός.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA), τα επίπεδα του σακχάρου (γλυκόζη) στο αίμα το πρωί (σάκχαρο νηστείας) είναι ιδανικά όταν βρίσκονται κάτω από τα 100 mg/dl.

Οι τιμές από 100 έως 125 mg/dl είναι οι ανώτερες φυσιολογικές και σημαίνουν πως το άτομο έχει προδιαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης διαγιγνώσκεται όταν το σάκχαρο νηστείας είναι επίμονα από 126 mg/ml και πάνω.

Αντίστοιχα, τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), που δείχνουν τη διακύμανση του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες, σημαίνουν:

  • Κάτω από 5,7% = επιθυμητά
  • 5,7% έως 6,4% = προδιαβήτης
  • 6,5% και πάνω = σακχαρώδης διαβήτης

Η νέα μελέτη έδειξε πως άνδρες και γυναίκες που εμπίπτουν στην κατηγορία του προδιαβήτη, έχουν αντίστοιχα 30% και 30-50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όταν το θέμα είναι τα επίπεδα του σακχάρου, ο στόχος πρέπει πάντοτε να είναι κάτω από 100 mg/dl για τη γλυκόζη νηστείας και κάτω από 5,7% για την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Η νέα μελέτη

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Regional Health Europe. Διεξήχθη από επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM) και του University College του Λονδίνου (UCL).

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 427.435 εθελοντές, το 54,2% ήσαν άνδρες. Άλλοι από αυτούς είχαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, άλλοι προδιαβήτη και αρκετοί είχαν σακχαρώδη διαβήτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι εθελοντές είχαν επίπεδα του σακχάρου στα ανώτερα φυσιολογικά όρια (άρα είχαν προδιαβήτη), όσοι είχαν διαγνωστεί με διαβήτη και όσοι ήσαν αδιάγνωστοι διαβητικοί, διέτρεχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο.

Ο προδιαβήτης σχετιζόταν με αύξηση του κινδύνου κατά 30% και ο αδιάγνωστος διαβήτης με αύξηση κατά 47%. Διαφορά υπήρχε ακόμα και στα φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου. Όσοι εθελοντές είχαν τα χαμηλότερα, είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα, σε σύγκριση με όσους είχαν τα υψηλότερα (δηλαδή πλησίαζαν κοντά στο 100 mg/dl).

Στα πιθανά καρδιαγγειακά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης συμπεριλαμβάνονται εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, λένε οι ερευνητές.

«Αν σας έχει πει ο γιατρός ότι έχετε προδιαβήτη είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα προστασίας από την πλήρη εκδήλωση του διαβήτη. Πρέπει επίσης να κάνετε κάθε χρόνο επανέλεγχο», δήλωσε η Dr. Lucy Chambers, επικεφαλής Ερευνών στον βρετανικό οργανισμό Diabetes UK που χρηματοδότησε τη μελέτη, μαζί με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF). «Το ίδιο ισχύει φυσικά και εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη».

Φωτογραφία: iStock