Επιδημία γρίπης στην… πόρτα μας: Εθνικός συναγερμός στη Ρουμανία – 1.400 σχολεία κλειστά στη Βουλγαρία – Δείτε τον χάρτη εξάπλωσης

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γρίπη
Σε κατάσταση συναγερμού επί της δημόσιας υγείας βρίσκεται η Ρουμανία. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε επισήμως, ότι η Ρουμανία διανύει επιδημία γρίπης σε εθνικό επίπεδο, αφού καταγράφηκαν τρεις διαδοχικές εβδομάδες επιδημίας και ο αριθμός των νεκρών από την γρίπη αυξήθηκε στους 54 από την αρχή αυτής της περιόδου.

Την ίδια ώρα, στην Βουλγαρία αποφασίστηκε το κλείσιμο 1.400 σχολείων μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, αφού η γρίπη έχει εξαπλωθεί ανησυχητικά. Συγκεκριμένα, στα 24 συνολικά από τα 28 συνολικά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας υπάρχει επιδημία γρίπης. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας της Βουλγαρίας, η επιδημία γρίπης αναμένεται να κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα.

Ρουμανία

Ο υπουργός Υγείας Sorin Pintea έκανε την ανακοίνωση για πανεθνική επιδημία γρίπης χθες το πρωί. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι πολίτες πρέπει να μην πανικοβάλλονται, καθώς πρόκειται για “εποχιακό ιό που ευνοείται από το κρύο”.

«Δεν μπορούμε να πούμε σε αυτό το σημείο ότι έχουμε μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από γρίπη σε σχέση με πέρυσι, αλλά υπάρχει μεγάλη αύξηση θανάτων τις τελευταίες μέρες», πρόσθεσε ο Pintea.

Το υπουργείο συνιστά εμβολιασμό κατά της γρίπης, λέγοντας ότι περίπου 1,28 εκατομμύρια άνθρωποι στις ομάδες κινδύνου εμβολιάστηκαν μέχρι στιγμής. Ο υπουργός είπε επίσης ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά προς το παρόν, αλλά σχολικοί επιθεωρητές θα αποφασίσουν αν θα πρέπει να κλείσουν, σε περίπτωση που απουσιάζει περισσότερο από το 20% των μαθητών. Ωστόσο, το Συμβούλιο Σχολικών Επιθεωρητών της Ρουμανίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι 14 σχολεία και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά στην πρωτεύουσα της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, το πρώτο εξάμηνο του σχολικού έτους λήγει αυτή την Παρασκευή στην Ρουμανία και στη συνέχεια οι μαθητές θα κάνουν διακοπές για μια εβδομάδα.

Βουλγαρία

  • Κλειστά από σήμερα και μέχρι την Δευτέρα, 1.400 σχολεία.

Ο καθηγητής δρ. Yoto Yotov, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αγία Μαρίνα», στην Βάρνα της Βουλγαρίας είπε:

“Από την μία πλευρά, οι επιπλοκές της γρίπης οδηγούν από μόνες τους σε θανατηφόρα περιστατικά. Από την άλλη πλευρά, η γρίπη και οποιαδήποτε τέτοια σοβαρή νόσος επιφέρει επιπλοκές σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ως εκ τούτου, συνιστούμε να εμβολιαστούν κατά της γρίπης άμεσα τουλάχιστον οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, προκειμένου να προστατευθούν από αυτές τις σοβαρές επιπλοκές, εφόσον υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους».

Γρίπη στην Ευρώπη: Χάρτης εξάπλωσης και σοβαρότητας της κατάστασης (έως και 20 Ιανουαρίου)

Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ευρώπη αυξάνεται, καθώς και οι δύο υπότυποι των ιών της γρίπης Α κυκλοφορούν ευρέως. Οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό. Γενικά, το φετινό εμβόλιο κατά της γρίπης τείνει να λειτουργούν καλύτερα κατά των ιών της γρίπης A (H1N1) pdm09 και της γρίπης Β σε σύγκριση με τους ιούς της γρίπης Α (H3N2).

Ο παρακάτω χάρτης απεικονίζει την εξάπλωση και τον βαθμό σοβαρότητας των επιπτώσεων της γρίπης στην Ευρώπη:

γρίπη

Όσο πιο έντονος είναι ο χρωματισμός, τόσο πιο έντονο είναι και το πρόβλημα με την γρίπη στην κάθε χώρα

Μετάφραση/απόδοση από το Iatropedia.gr με πληροφορίες από τα https://flunewseurope.org, https://www.romania-insider.com και https://www.novinite.com