Επίδεσμος «διαβάζει» τις μολύνσεις

Επανάσταση στη στρατιωτική ιατρική με την ανακάλυψη επιδέσμου για την αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων.

Μια επαναστατική τεχνική για την ανίχνευση της μόλυνσης στα τραύματα και τον καθορισμό του βακτηριακού στελέχους περιγράφηκε από τον Δρ. Steve Rimmer του Πανεπιστημίου του Sheffield. Η αξία της παραπάνω διαδικασίας, κυρίως στις ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια πολεμικών συρράξεων, είναι σημαντική.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες κατασκευάστηκε ένα πολυμερές, το οποίο όταν έρχεται σε επαφή με ανοιχτό τραύμα αμέσως μετά τον τραυματισμό, υπό μορφή επικάλυψης (πιεστικός επίδεσμος) ανιχνεύει σε μια ώρα την ανάπτυξη της μόλυνσης. Δηλαδή ανιχνεύει την εμφάνιση βακτηριδίων - μικροβίων μέσα από μια αντίδραση αυτών με το πολυμερές. Το φαινόμενο αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε με έναν απλό φορητό λαμπτήρα (φακό UV) όταν φωτίσουμε το σημείο του επιδέσμου που καλύπτει το τραύμα. Ο φωτισμός θα προκαλέσει φωτεινή αντανάκλαση. Η φωτεινή αυτή αντανάκλαση μπορεί να μας καθορίσει την όχι μόνο ύπαρξη βακτηριδίων αλλά και σε ποιά ομάδα ανήκουν.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς στα πεδία της μάχης δεν είναι δυνατόν να γίνουν μικροβιολογικές εξετάσεις. Ο χρόνος δε ανάπτυξης της μικροβιακής μόλυνσης μετά από ένα τραυματισμό είναι άγνωστος κατά βάση. Αν και στα τρίπτυχα του ΝΑΤΟ (Emergency Medicine), όπως αναφέρει ο Ταξίαρχος Υγειονομικού Δρ. Π. Ευσταθίου ο "Χρυσός Κανόνας" (Gold Standard) είναι η χορήγηση αντιβιοτικού μέσα στις πρώτες έξι έως οκτώ ώρες από τον τραυματισμό. Ωστόσο, πάντοτε υπάρχει ένα κενό για τη διάγνωση της έναρξης της μολύνσεως σε κάθε τραυματισμό.

Βάσει των ανωτέρω, η ανακάλυψη του παραπάνω πιεστικού επιδέσμου εμποτισμένου με το πολυμερές θα φέρει την επανάσταση στη στρατιωτική ιατρική και θα σώσει χιλιάδες στρατιώτες ή τραυματίες κατά τη διάρκεια των πολεμικών συρράξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν