Επένδυση στην έρευνα από την PMI: Η μετάβαση στα προϊόντα θέρμανσης καπνού και τα θετικά αποτελέσματα στην Υγεία

  • Γιάννα Σουλάκη
PMI
Πάνω από 15 εκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως σταμάτησαν το κάπνισμα και πέρασαν στην αποκλειστική χρήση προϊόντων θέρμανσης καπνού. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η αλλαγή της καπνιστικής συνήθειας μείωσε τις βλάβες στην υγεία, καθώς επέφερε βελτίωση σε 5 από τους 8 βιοδείκτες παθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα. Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξαν οι τελευταίες μελέτες της Philip Morris International (PMI).

Με τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού να κερδίζουν καθημερινά ολοένα και περισσότερο έδαφος, αυξάνονται και τα επιστημονικά δεδομένα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την πραγματική μείωση της παρουσίας επιβλαβών για την υγεία τοξικών παραγόντων στα προϊόντα αυτά.

Όπως έχει αποδειχθεί από μελέτες μάλιστα, οι δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες που παράγονται από την καύση του παραδοσιακού τσιγάρου, μειώνονται κατά 90% έως και 95% στα προϊόντα θέρμανσης καπνού, γεγονός το οποίο συμβάλει στη μείωση παθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Επιστημονικά δεδομένα από την Ιαπωνία συγκεκριμένα, δείχνουν τάση μείωσης στις νοσηλείες ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αλλά και στα ισχαιμικά καρδιαγγειακά επεισόδια που προέρχονται από τη χρόνια χρήση του παραδοσιακού τσιγάρου.

Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς πάνω από 1 δις άνδρες και γυναίκες καπνιστές θα συνεχίζουν να καπνίζουν το 2025, εγείρεται το θεμελιώδες ερώτημα: «Τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές υγείας για να μειώσουν τη βλάβη από το κάπνισμα;».

Στόχος του ΠΟΥ είναι, πάντως, η μείωση του καπνίσματος κατά 30% έως το 2025.

Προϊόντα θέρμανσης καπνού: Πάνω από 15 εκ. χρήστες παγκοσμίως – 450 χιλιάδες στην Ελλάδα

«Εάν δεν καπνίζετε, μην ξεκινήσετε το τσιγάρο. Eάν καπνίζετε, κόψτε το. Εάν δεν το διακόψετε, αλλάξτε. Η διακοπή του καπνίσματος ήταν και θα είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για την υγεία σας», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Tommaso Di Giovanni, Vice President International Communications, της Philip Morris International (PMI).

Όπως ανέφερε ο ίδιος σε επιστημονική ενημέρωση στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης CUBE της PMI στην Ελβετία, οι χρήστες των προϊόντων θέρμανσης καπνού της εταιρείας υπολογίζονται παγκοσμίως σε 21,2 εκατ., εκ των οποίων τα 15 εκατ. σταμάτησαν εντελώς το κάπνισμα.

Αντίστοιχα στην Ελλάδα -μία από τις πιο επιτυχημένες αγορές από τις συνολικά 70 ανά τον κόσμο- οι χρήστες των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού υπολογίζονται σε 450 χιλιάδες, με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 15%.

Το 23,1% από αυτούς τους χρήστες, μάλιστα, διαμένουν στην Αθήνα, που αποτελεί την τέταρτη πρωτεύουσα στην Ευρώπη σε χρήση του προϊόντος θέρμανσης καπνού της Philip Morris.

«Τα προϊόντα θέρμανσης καπνού μειωμένου κινδύνου, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στα ήδη υπάρχοντα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος, ενθαρρύνοντας τους ενήλικες καπνιστές που θα συνέχιζαν ούτως ή άλλως να καπνίζουν να αλλάξουν συνήθειες» τονίζει ο T. Di Giovanni.

Εξηγώντας αναλυτικά στη συνέχεια τον μηχανισμό δράσης, ανέφερε πως στα προϊόντα μη καύσης ο καπνιστής εξακολουθεί να λαμβάνει τη νικοτίνη μέσω της θέρμανσης του καπνού, αποφεύγοντας ωστόσο τις υψηλές θερμοκρασίες που προκαλεί η καύση του τσιγάρου. Η καύση αποτελεί τον λόγο που στο παραδοσιακό κάπνισμα εκλύεται αερόλυμα (καπνός), στον οποίο περιέχονται όλες οι στερεές και υγρές καρκινογόνες ουσίες που επιφέρουν βλάβη στην υγεία.

Στα προϊόντα θέρμανσης, από την άλλη, οι επιβλαβείς χημικές ουσίες μειώνονται σε ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 95%, όπως είπε ο εκπρόσωπος της PMI.

“Tα επιστημονικώς τεκμηριωμένα εναλλακτικά προϊόντα μη καύσης του καπνού, αποτελούν μια δυνητικά λιγότερο επιβλαβή συνήθεια για ενήλικες που επιμένουν να καπνίζουν”, σημείωσε ο ίδιος προσθέτοντας πως η εταιρεία κατάληξε μετά από μελέτες χρόνων σ’ αυτήν την τεχνολογία, την οποία πλέον αξιοποιεί προς όφελος των καπνιστών για περισσότερο από μια δεκαετία.

Προϊόντα θέρμανσης καπνού: Τι έχουν δείξει οι κλινικές μελέτες

H PMI απασχολεί περισσότερους από 900 ερευνητές παγκοσμίως, οι 400 εκ των οποίων ζουν και εργάζονται στα κεντρικά της εταιρείας, στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (CUBE), στο Neuchatel της Ελβετίας.

Η δέσμευση στην επιστήμη αποδεικνύεται και από τον αριθμό των επιστημονικών μελετών που διεξάγονται ετησίως, με σκοπό τη βελτίωση των προϊόντων χωρίς καύση και η θετική συμβολή τους στη Δημόσια Υγεία.

Στοιχεία από έρευνες, όχι μόνο της PMI αλλά και ανεξάρτητων φορέων παγκοσμίως, υπογραμμίζουν πως η οριστική απομάκρυνση από το τσιγάρο και η “στροφή” προς τα προϊόντα θέρμανσης, (αλλαγή από τσιγάρο, σε IQOS) επέφερε βελτίωση σε 5 από τους 8 βιοδείκτες που σχετίζονται με παθήσεις προερχόμενες από το κάπνισμα των παραδοσιακών τσιγάρων.

Σύμφωνα μάλιστα, με την παρουσίαση των στοιχείων από την Gizelle Baker,Vice President Global Scientific Engagement, PMI, μεταξύ 2013 – 2020 στην Ιαπωνία μειώθηκαν οι νοσηλείες λόγω ΧΑΠ (Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας) και άλλων ασθενειών που προέρχονται από το κάπνισμα.

Τα παραπάνω στοιχεία μπορεί να μην τα γνωρίζουν οι ίδιοι οι χρήστες προϊόντων θέρμανσης καπνού. Ωστόσο, αυτό που αναγνωρίζουν και μαρτυρούν στις κοινωνικές συναναστροφές τους είναι η βελτίωση στην ποιότητα της αναπνοής και της φυσικής τους κατάστασης.

Στόχος της PMI είναι το 2025 τα προϊόντα της να διατίθενται σε 100 αγορές παγκοσμίως, από τις 70 στις οποίες κυκλοφορούν σήμερα. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, μάλιστα, φιλοδοξεί ο αριθμός των χρηστών των εναλλακτικών προϊόντων καπνού, να ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια.

«Κατευθυνόμαστε προς ένα μέλλον χωρίς καπνό και στο πλαίσιο αυτό η PMI εργάζεται σκληρά για να επεκτείνει το όραμα της, που δεν είναι άλλο, από το να μετεξελιχθεί σε ένα οργανισμό που διαθέτει προϊόντα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και υπερβαίνουν τα προϊόντα καπνού και νικοτίνης» καταλήγει ο Tommaso Di Giovanni.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2016 λαναρίστηκε στην ελληνική αγορά από την εταιρεία Παπαστράτος, το πρώτο μη καιόμενο προϊόν θέρμανσης καπνού, IQOS. To 2018 η εταιρεία, μετά από 87 χρόνια, σταμάτησε να παράγει τσιγάρα, και το εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο έγινε ένα από τα τρία εργοστάσια παγκοσμίως που παρήγαγαν αποκλειστικά θερμαινόμενες ράβδους καπνού.