Επέμβαση εμφύτευσης βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδιο στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»

  • Iatropedia
Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» διενεργήθηκε η πρώτη επέμβαση εμφύτευσης βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδιο στην Ελλάδα μετά τη λήψη της άδειας κυκλοφορίας της συσκευής στην Ευρώπη. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε από τους ηλεκτροφυσιολόγους Εφραιμίδη Μιχάλη και Ξυδώνα Σωτήριο στο Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής, υπό τη διεύθυνση του κου Σιδέρη Αντώνιου. Το όλο εγχείρημα είχε την αμέριστη συμπαράσταση του Διοικητή του Νοσοκομείου Γρηγορόπουλου Αναστάσιου και του Υποδιοικητή Ράπτη Γεώργιου.

Το ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» είναι το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα στο οποίο έγινε εμφύτευση του μικρότερου βηματοδότη στον κόσμο, Medtronic Micra™ TPS.

Στo ένα δέκατο του μεγέθους ενός συμβατικού βηματοδότη, και συγκρίσιμo σε μέγεθος με ένα μεγάλο χάπι βιταμίνης, ο βηματοδότης Micra TPS μεταφέρεται στην καρδιά μέσω ενός καθετήρα, ο οποίος εισάγεται από τη μηριαία φλέβα. Μόλις τοποθετηθεί ο βηματοδότης, είναι σταθερά συνδεδεμένος με το καρδιακό τοίχωμα και μπορεί να επανατοποθετηθεί όσες φορές χρειαστεί. Η μικροσκοπική συσκευή δεν απαιτεί τη χρήση ηλεκτροδίων για να συνδεθεί με την καρδιά. Οι ηλεκτρικοί παλμοί μεταφέρονται στην καρδιά από το άκρο του ίδιου του βηματοδότη.

Αυτοί οι μικροσκοπικοί βηματοδότες παρέχουν στους ασθενείς την πιο προηγμένη τεχνολογία βηματοδότησης μέσω μιας ελάχιστα επεμβατικής προσέγγισης. Σε αντίθεση με τους κλασικούς βηματοδότες, το εμφύτευμα Micra TPS δεν απαιτεί χειρουργική τομή στο στήθος και τη δημιουργία μιας «τσέπης» κάτω από το δέρμα. Αυτό εξαλείφει μια πιθανή πηγή επιπλοκών, δεν αφήνει ουλές στο δέρμα, ενώ η συσκευή είναι αόρατη για τον ασθενή μετά την εμφύτευση.