Έπαθε εγκεφαλικό. Τρεις μήνες μετά η γλώσσα του έγινε “τριχωτή” και σκούρα!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τριχωτή γλώσσα
Ένας άνδρας στα 50 του πήγε στον γιατρό με ένα απίστευτο σύμπτωμα: η γλώσσα του είχε αλλοιωθεί χωρίς να μπορεί να εξηγήσει το γιατί και είχε μια μαύρη, τριχωτή επιφάνεια.

Ο άνδρας είχε αδυναμία στην αριστερή πλευρά μετά από εγκεφαλικό που υπέστη τρεις μήνες πριν. Τότε οι γιατροί του είχαν δώσει οδηγίες για διατροφή με πολτοποιημένες τροφές σε μορφή πουρέ, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην σχετική τους έκθεση στο περιοδικό JAMA Dermatology.

Μια παχιά, μαύρη επίστρωση είχε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της γλώσσας του 50χρονου για περίπου δύο εβδομάδες, εκτός από τα πλαϊνά και το μεσαίο μέρος.

Οι γιατροί διέγνωσαν την πάθηση ως μαύρη τριχωτή γλώσσα (lingua villosa nigra). Είναι μια αβλαβής κατάσταση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Στοματικής Ιατρικής. Η τριχωτή γλώσσα εμφανίζεται σε περίπου 13% του πληθυσμού, λέει η ακαδημία!

Οι Ινδοί δερματολόγοι είπαν ότι η μαύρη τριχωτή γλώσσα είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα που ακολουθούν δίαιτα με πολτοποιημένες τροφές (πουρέ) και δημιουργείται λόγω της έλλειψης τριβής, ή διέγερσης στην κορυφή της γλώσσας, η οποία οδηγεί σε συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται κερατίνη.

Ως αποτέλεσμα, οι κωνικές προεξοχές που καλύπτουν τη γλώσσα, μακραίνουν και μοιάζουν σαν τρίχες στην επιφάνεια της γλώσσας.

τριχωτή γλώσσα

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • κακή στοματική υγιεινή
  • κάπνισμα
  • οξειδωτικά στοματικά διαλύματα
  • αντιβιοτικά από το στόμα
  • υπερβολική κατανάλωση καφέ ή τσαγιού
  • νοσήματα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο HIV ή ο καρκίνος

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η τριχωτή γλώσσα μπορεί να φαίνεται καφέ, κίτρινη ή πράσινη, καθώς και μαύρη, ανάλογα με τα βακτήρια και τους μύκητες που μπορούν να αναπτυχθούν υπερβολικά στην αλλοιωμένη επιφάνεια, καθώς και άλλα αναερόβια βακτήρια που ζυμώνουν σωματίδια τροφής τα οποία έχουν παγιδευτεί στις θηλές.

Και είναι ακριβώς αυτά τα αναερόβια βακτήρια που δίνουν συνήθως στη γλώσσα αυτήν την μαύρη όψη. Συνήθως, το φαινόμενο υποχωρεί βουρτσίζοντας τη γλώσσα με μια οδοντόβουρτσα, ή χρησιμοποιώντας μια ξύστρα γλώσσας.

Για τον συγκεκριμένο ασθενή, η κατάσταση υποχώρησε μετά από 20 ημέρες με «σωστό καθαρισμό», είπαν οι γιατροί.

Πηγές: https://www.businessinsider.com, https://www.sciencealert.comhttps://www.iflscience.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν παρατηρήσετε αυτό στη γλώσσα σας και δεν υποχωρεί, κάντε εξέταση για καρκίνο

Τι μπορεί να σημαίνει η λευκή γλώσσα στο παιδί – Μην το αμελήσετε

Έπινε δέκα “ενεργειακά ποτά” την ημέρα: Δείτε πώς έγινε η γλώσσα του! [pic]

Τι σημαίνει αν η γλώσσα σας βγάλει μια μωβ απόχρωση…