Επαναστατική θεραπεία έσωσε την ζωή γυναίκας με προχωρημένο καρκίνο του μαστού [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του μαστού
Τυχερή μέσα στην ατυχία της στην ζωή στάθηκε η 52χρονη Judy Perkins από τις ΗΠΑ.

Την χτύπησε δύο φορές ο καρκίνος του μαστού, έγινε και μετάσταση στο ήπαρ, αλλά σήμερα είναι καλά και διηγήθηκε το μικρό “θαύμα” που της συνέβη.

«Το 2003 έκανα μαστεκτομή. Αφαίρεσαν όλους τους λεμφαδένες μου. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2013, ένιωσα ένα νέο όγκο από την ίδια πλευρά και αυτήν τη φορά αποδείχτηκε ότι ήταν ήδη καρκίνος στο στάδιο τέσσερα. Έτσι, μπήκα στον κόσμο του καρκίνου…”, είπε και η ίδια.

Παρά την ορμονοθεραπεία και την χημειοθεραπεία που έκανε, το 2015 ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στο στήθος και στο ήπαρ.

“Ήξερα ότι θα πεθάνω και εκεί ήταν το μυαλό μου. Ένιωσα άσχημα για την οικογένειά μου, αλλά ήμουν ευγνώμων για τη ζωή που είχα”, λέει η Judy Perkins.

Καρκίνος του μαστού: Μια πρωτοποριακή ανοσοθεραπεία

Στη συνέχεια η Perkins γνώρισε τον δρ. Steven Rosenberg, έναν πρωτοπόρο επιστήμονα στην αξιοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση του καρκίνου. Οι γενετικές μεταλλάξεις στα κύτταρα είναι η αιτία της ενεργοποίησης του καρκίνου, προκαλώντας την εξάλειψη αυτών των κυττάρων.

Η νέα προσέγγιση του δρ. Rosenberg είναι να εντοπίζονται τα λίγα κύτταρα του ανοσοποιητικού που υπάρχουν ήδη στο σώμα, τα οποία μπορούν να δουν αυτές τις γενετικές μεταλλάξεις και να τα μετατρέψουν σε “στρατό εξολοθρευτών” του καρκίνου.

Σε ένα εργαστήριο, η ομάδα του δρ. Rosenberg αύξησε τα λίγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος της Perkins σε δισεκατομμύρια και έπειτα τα έβαλε στην κυκλοφορία του αίματός της. Εκεί, μπόρεσαν να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.

“Νομίζω ότι είχαν περάσει μόλις δέκα ημέρες από τότε που είχα πάρει τα κύτταρα και μπορούσα ήδη να αισθανθώ ότι ο όγκος αρχίζει να μαλακώνει”, δήλωσε η Perkins.

Επιτυχία!

Δυόμισι χρόνια αργότερα, η 52χρονη παραμένει χωρίς καρκίνο. Ο δρ. Rosenberg πιστεύει, ότι ο στρατός των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος εξακολουθεί να εργάζεται.

“Ένας μεγάλος αριθμός κυττάρων που της χορηγήσαμε πριν από δυόμισι χρόνια εξακολουθεί να βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματός της. Αυτή είναι μια απαραίτητη θεραπεία, επειδή τα κύτταρα είναι ζωντανά, είναι μέρος της Judy, είναι Judy Perkins», δήλωσε ο γιατρός.

Αυτός ο τύπος ανοσοθεραπείας είναι ακόμα στα σπάργανα. Αλλά η επιτυχία στην περίπτωση της 52χρονης Judy θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για να εφαρμοστεί αυτό το είδος θεραπείας σε άλλους συμπαγείς όγκους, όπως στον πνεύμονα, το ορθό και αλλού.

https://www.cbsnews.com