ΕΝΘΕ: Απαραίτητοι οι καθαριστές αέρα για την προστασία από τον κορωνοϊό

  • Ρούλα Τσουλέα
νόσος των λεγεωναρίων
Η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος προειδοποιεί για την αερογενή μεταφορά του κορωνοϊού. Και ζητά την έγκαιρη λήψη των απαιτούμενων μέτρων.

Οι καθαριστές αέρα εσωτερικού χώρου και τα αποτελεσματικά συστήματα εξαερισμού είναι απαραίτητα για την προστασία από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.

Αυτό τονίζει η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ) σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ. Την επιστολή συνοδεύει σχετική εισήγηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Αεροδιαστημικής & Μηχανολογίας Κωνσταντίνου Σιούτα, από το Τμήμα Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιου Καλιφόρνιας.

Όπως αναφέρει η ΕΝΘΕ σε ανακοίνωσή της, οι καθαριστές αέρα και τα αποτελεσματικά συστήματα εξαερισμού είναι απολύτως απαραίτητα για την προστασία της υγείας σε δημόσιους χώρους όπως:

  • Νοσοκομεία
  • Σχολεία
  • Μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Χώρους εστίασης
  • Πολυκαταστήματα
  • Καταστήματα Τροφίμων

Αντίστοιχα, ο κ. Σιούτας αναφέρει στην εισήγησή του ότι η αερογενής μετάδοση του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως όσον αφορά ασυμπτωματικούς ανθρώπους.

Πρόβλημα τα μικροσκοπικά σταγονίδια

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της ΕΝΘΕ, οι προστατευτικές μάσκες δεν είναι «αλεξίσφαιρες». Και αυτό, διότι όταν μιλάμε ή ακόμα και όταν εκπνέουμε, εκπέμπουμε μικροσκοπικά σωματίδια. Σε χώρους με συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας κ.λπ., τα σωματίδια αυτά σμικρύνονται ακόμα περισσότερο. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η αποτελεσματικότητα της προστατευτικής μάσκας στη δέσμευσή τους.

Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός πρωτίστως σε κλειστούς χώρους, με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου. Τέτοιοι χώροι είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι χώροι εστίασης και τα σχολεία.

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, όπως η τήρηση φυσικών αποστάσεων, το πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή συμφόρησης του πλήθους, και η χρήση μάσκας προσώπου, είναι όλα στη σωστή κατεύθυνση», τονίζουν οι ειδικοί της ΕΝΘΕ. Ωστόσο, «η χρήση μάσκας προσώπου έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και περιορισμούς».

Οι προστατευτικές μάσκες

Οι μάσκες προσώπου είναι πολύ αποτελεσματικές στο φιλτράρισμα σωματιδίων μεγέθους μεγαλύτερου από 5 μικρόμετρα. Η αποτελεσματικότητά τους όμως μειώνεται στο 50% ή λιγότερο για τα μικρότερα σωματίδια. Αυτό ισχύει ακόμα και αν ένα άτομο φοράει την μάσκα σφιχτά, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Επιπλέον, διαρροή μόλις 2% στη μάσκα προσώπου μειώνει την αποτελεσματικότητα αφαίρεσης σωματιδίων σε επίπεδα χαμηλότερα από 50%.

«Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν δραστικά οι συγκεντρώσεις ακόμη και των πολύ μικρών σωματιδίων σε εσωτερικούς χώρους είναι ο εξαερισμός σε συνδυασμό με τη χρήση φορητών καθαριστών αέρα (portable air purifiers)», τονίζει ο κ. Σιούτας.