Ενδομητρίωση: Με καθυστέρηση πολλών ετών γίνεται η διάγνωση – Τι κίνδυνος υπάρχει

  • Ρούλα Τσουλέα
ενδομητρίωση
Τα ευρήματα νέας διεθνούς μελέτης και νέας δημοσκόπησης. Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι της καθυστέρησης.

Με σημαντική καθυστέρηση που πλησιάζει τα 7 χρόνια  διαγιγνώσκεται σε όλο τον κόσμο η ενδομητρίωση – μία από τις συχνότερες γυναικολογικές παθήσεις.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι γιατροί αποδίδουν τον έντονο πόνο που προκαλεί, στους «φυσιολογικούς» πόνους της εμμήνου ρύσεως (περιόδου). Ωστόσο ο πόνος της ενδομητρίωσης είναι εξαντλητικός και επεμβαίνει στην καθημερινή ζωή των ασθενών.

Επιπλέον, αν η ενδομητρίωση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει στην υπογονιμότητα, αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ, στην Αγγλία.

Η σχετική διεθνής μελέτη βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) 22 προγενέστερων ερευνητικών εργασιών. Οι μελέτες αυτές είχαν διεξαχθεί σε 18 χώρες του κόσμου.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη αναφορά των συμπτωμάτων έως την διάγνωση είναι 6,6 χρόνια κατά μέσον όρο. Παρουσιάζει, όμως, πολύ μεγάλη διακύμανση από χώρα σε χώρα.

Στη Βραζιλία, λ.χ., μικρή μελέτη είχε δείξει πως το ελάχιστο είναι 6 μήνες, ενώ στη Βρετανία το μέγιστο είναι έως 27 χρόνια! Στις ΗΠΑ η μέση καθυστέρηση είναι τα 11 χρόνια, αλλά στην Αυστραλία είναι 1,5 έτος.

Η ανάλυση δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο αναρτήθηκε στη βάση προδημοσίευσης ιατρικών μελετών medRxiv.

Και νέα δημοσκόπηση

Τα ευρήματα της μελέτης αντανακλούν τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης στη Βρετανία. Διεξήχθη για τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Endometriosis UK σε 4.371 πάσχουσες από ενδομητρίωση.

Το 47% εξ αυτών είπαν ότι είχαν πάει στον οικογενειακό ιατρό τους 10 ή περισσότερες φορές πριν γίνει η διάγνωση. Το 70% είχαν πάει 5 φορές ή περισσότερες.

Μόνο το 10% των γυναικών ανέφεραν πως ο οικογενειακός γιατρός τους τις παρέπεμψε από την πρώτη ή την δεύτερη επίσκεψη σε γυναικολόγο. Οι μισές γυναίκες είχαν αναγκαστεί να πάνε τουλάχιστον μία φορά στα επείγοντα των νοσοκομείων λόγω των αφόρητων πόνων που ένιωθαν. Το 17% από αυτές αμέσως είχαν παραπεμφθεί σε γυναικολόγο.

Στη Βρετανία οι πολίτες απευθύνονται για όλα τα προβλήματα υγείας πρώτα στον οικογενειακό/γενικό ιατρό τους (λέγεται GP). Εκείνος αποφασίζει αν θα τους παραπέμψει σε ειδικευμένο ιατρό.

Οι πιθανές αιτίες

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ προσπάθησαν να βρουν και κάποιες εξηγήσεις για την καθυστερημένη διάγνωση. Όπως γράφουν στο άρθρο τους, ρόλο παίζουν πολλοί παράγοντες, όπως:

  • Η ελλιπής ενημέρωση γιατρών και γυναικών για την ενδομητρίωση
  • Η έλλειψη πρόσβασης σε εξειδικευμένους γιατρούς, λόγω οικονομικών ή αντικειμενικών δυσκολιών. Αντικειμενική δυσκολία είναι, λ.χ., η διαβίωση σε περιοχή απομακρυσμένη από τους παρόχους Υγείας
  • Το γεγονός ότι μερικοί γιατροί δεν αξιολογούν ή υποτιμούν τα συμπτώματα των γυναικών

Τι είναι η ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μία διαταραχή κατά την οποία ιστός παρόμοιος με το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (λέγεται ενδομήτριο) αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Ο ενδομήτριος ιστός μπορεί, ενδεικτικά, να αναπτυχθεί στην ωοθήκη, στις σάλπιγγες, στο παχύ έντερο κ.λπ.

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως προσβάλλει 170 εκατομμύρια γυναίκες. Η πλειονότητα είναι κορίτσια και γυναίκες αναπαραγωγής ηλικίας (15-49 ετών). Εκτιμάται ότι έως μία στις 10 γυναίκες αυτών των ηλικιών πάσχουν από ενδομητρίωση. Ωστόσο η αναλογία αυτή μπορεί να είναι υποτιμημένη, διότι έως και το 60% των περιστατικών παραμένουν αδιάγνωστα!

Ο ετερότοπος ενδομητρικός ιστός προκαλεί πολλά προβλήματα, με κυριότερο τον πόνο. Έτσι, οι ασθενείς μπορεί να έχουν:

  • Επώδυνη έμμηνο ρύση
  • Επώδυνη κένωση του εντέρου
  • Πόνο κατά την ούρηση
  • Πόνο στη διάρκεια ή μετά το σεξ

Τα συμπτώματα αυτά συχνά είναι σοβαρά και μπορεί να οδηγήσουν τις ασθενείς μέχρι και στην κατάθλιψη.

Φωτογραφία: iStock