Ένας στους 8 Έλληνες δουλεύει περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
εργασία
Τα νέα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat) για τις ώρες εργασίας στην ΕΕ και στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο απ’ όλους τους άλλους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπερνώντας κατά μέσον όρο την οκτάωρη εργασία ημερησίως. Μάλιστα πολλοί φθάνουν και ξεπερνούν ακόμα και τις 50 ώρες την εβδομάδα.

Σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat), το 2022 οι Έλληνες είχαν την μεγαλύτερη εργασιακή εβδομάδα απ’ όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Κατά μέσον όρο αφιερώναμε 41 ώρες την εβδομάδα στην εργασία μας.

Λίγο λιγότερο από τους Έλληνες εργάζονται οι Πολωνοί (40,4 ώρες την εβδομάδα), οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι (από 40,2 ώρες και οι δύο).

Οι λιγότερο δουλευταράδες απ’ όλους είναι οι Ολλανδοί. Αφιερώνουν μόλις 33,2 ώρες στην εργασία τους κάθε εβδομάδα. Έπονται οι Δανοί με 35,4 ώρες και οι Γερμανοί με 35,3 ώρες. Από τις χώρες εκτός ΕΕ, οι Νορβηγοί με 35,5 ώρες εργασία την εβδομάδα κερδίζουν επάξια μία θέση μεταξύ των λαών που έχουν ζωή και μακριά από τη δουλειά τους.

Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης

Ωστόσο, τα προαναφερθέντα δεδομένα αφορούν τον μέσο όρο της μερικής και της πλήρους απασχόλησης. Οι διαφορές μεταξύ των εργαζομένων μόνο με πλήρη απασχόληση είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές.

εργασία

Ειδικότερα, η μέση διάρκεια της πλήρους απασχόλησης κυμαίνεται από 38,8 ώρες την εβδομάδα στην Φινλανδία έως 42,7 ώρες την εβδομάδα στην Ελλάδα. Αν όμως συνυπολογιστούν και οι χώρες  εκτός ΕΕ, τότε η Ελλάδα πέφτει στην 4η θέση. Προηγούνται:

  • Οι Σέρβοι (44 ώρες την εβδομάδα)
  • Οι Ελβετοί (43,4 ώρες)
  • Οι Ισλανδοί (42,8 ώρες)

Πάνω από 50 ώρες και κάτω από 25

Η Ελλάδα, πάντως, ξαναβρίσκεται στην κορυφή των εργασιομανών όταν εξετάζονται τα ποσοστά εκείνων που ξεπερνούν τα όρια απασχόλησης. Στην πραγματικότητα, το 13,2% των Ελλήνων εργάζονται 50 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα. Έπονται οι Γάλλοι με ποσοστό 10,4%.

Στον αντίποδα, στην Ολλανδία το 45,6% του πληθυσμού εργάζεται κάτω από 35 ώρες την εβδομάδα και το 23,2% κάτω από 25 ώρες.

Όσον αφορά τα επαγγέλματα με την πιο πολύωρη εργασία, είναι αυτά που σχετίζονται με την γεωργία, την αλιεία και την δασοκομία. Ο μέσος όρος της εβδομαδιαίας εργασίας σε αυτούς τους κλάδους για ολόκληρη την ΕΕ είναι οι 43,9 ώρες.

Δυστυχώς, η παρατεταμένη εργασία δεν είναι ωφέλιμη για την υγεία. Έχει σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ επηρεάζει αρνητικά και την ψυχική υγεία.

Φωτογραφία: iStock