Εμβόλιο της γρίπης: Στο 35% η προστασία του εφέτος στους ηλικιωμένους, υψηλή στα παιδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλιο της γρίπης
Τα προκαταρκτικά ευρήματα των Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ

Το εφετινό εμβόλιο της γρίπης προστάτευσε σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά από την επικίνδυνη νόσο, αλλά ήταν λιγότερο προστατευτικό για τους ηλικιωμένους, αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που έδωσαν στη δημοσιότητα, στις ηλικίες 6 μηνών έως και 17 ετών μείωσε κατά 68% τον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο. Μείωσε επίσης κατά 42% τις διακομιδές στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων.

Τα δεδομένα αφορούν τις διακομιδές και τις εισαγωγές σε ορισμένα νοσοκομεία των ΗΠΑ έως και τα τέλη Ιανουαρίου 2023. Η εφετινή εποχή της γρίπης άρχισε νωρίτερα από άλλες χρονιές και κορυφώθηκε πρόωρα.

Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι νόσησαν εφέτος 25 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι 280.000 εξ αυτών νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία και οι 18.000 έχασαν τη ζωή τους. Δυστυχώς, πέθαναν και περισσότερα από 100 παιδιά.

Στους ενήλικες

Η προστασία που παρείχε το εμβόλιο της γρίπης στους ενήλικες και στους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ήταν πολύ χαμηλότερη απ’ όση στα παιδιά.

Κατά μέσον όρο μείωσε 39-43% τις νοσηλείες σε όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών. Το ποσοστό αυτό, όμως, παρουσίαζε διακύμανση αναλόγως με τις επιμέρους ηλικιακές ομάδες. Ειδικότερα, ήταν:

  • 46-51% στις ηλικίες 18-64 ετών
  • 35-39% στους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών)

Η προστασία που παρείχε στους ηλικιωμένους ήταν χαμηλή. Εν τούτοις, θεωρείται «σημαντική» (important), δεδομένου του υψηλού κινδύνου που διατρέχουν.

Θα μπορούσε, όμως, να είναι και καλύτερη. Σύμφωνα με τα CDC, τα δεδομένα της περιόδου 2009-2016 έδειξαν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μείωνε τον κίνδυνο νοσηλείας των ηλικιωμένων κατά 40%, κατά μέσον όρο.

Γεγονός παραμένει, πως εφέτος το εμβόλιο της γρίπης ήταν πιο αποτελεσματικό ακόμα και στους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό (ανοσοκαταστολή). Σε αυτούς η προστασία έφτασε έως και το 44%, μολονότι γενικώς ανταποκρίνονται πολύ λιγότερο στα εμβόλια.

Διακύμανση χρόνο με το χρόνο

Τα μικρά παιδιά που έχουν ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα και οι ηλικιωμένοι τυπικά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά από γρίπη. Εφέτος στις ΗΠΑ έκαναν το εμβόλιο της γρίπης το 52% των παιδιών και το 70% των ηλικιωμένων. Τα CDC συνιστούν ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης σε όλες τις ηλικίες άνω των 6 μηνών.

Ωστόσο η προστασία που παρέχει το εμβόλιο της γρίπης παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση από χρόνο σε χρόνο. Και αυτό διότι εξαρτάται από το πόσο καλά ταιριάζουν οι ιοί της γρίπης που περιέχει, με εκείνους που κυκλοφορούν.

Το εφετινό εμβόλιο της γρίπης και τα κυκλοφορούντα στελέχη ταίριαζαν «αρκετά καλά» (reasonably well), δήλωσε η Dr. Lisa Grohskopf, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για τη Γρίπη (IWG) στην Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιαστικής Πρακτικής (ACIP) των CDC.

Φωτογραφία: iStock