Εμβόλιο της AstraZeneca: Ίσως χρειαστεί να σταματήσει η χορήγησή του μετά τα 60

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλιο της AstraZeneca
Τι δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Πως αιτιολόγησε την άποψή του. Ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες.

Οι ευρωπαϊκές χώρες  μπορούν να αποφύγουν να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Ο EMA πιστεύει πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 18 ετών. Ωστόσο αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν κάτω από μια ορισμένη ηλικία. Η ηλικία αυτή συνήθως κυμαίνεται από 50 έως 65 ετών.

Έτσι η χρήση του περιορίζεται στις πληθυσμιακές ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας. Αιτία γι’ αυτό είναι τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεως, που προσβάλλουν συχνότερα νεότερα άτομα.

«Στο πλαίσιο μιας πανδημίας, η θέση μας ήταν και παραμένει πως η σχέση οφέλους-κινδύνου παραμένει ευνοϊκή για όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε  ο δρ Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής τις ειδικής ομάδας του ΕΜΑ για την COVID-19, στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιούνται στους νέους εμβόλια που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA. Και αυτό, διότι:

  • Αφ’ ενός μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό
  • Αφ’ ετέρου οι νέοι εκτίθενται λιγότερο σε σχετιζόμενους με την COVID-19 κινδύνους

Με τεχνολογία mRNA παράγονται τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

Κρούσματα και διαθεσιμότητα

Απαντώντας στο ερώτημα αν οι Αρχές θα έπρεπε να αποφεύγουν να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 60 ετών, ο δρ  Καβαλέρι είπε: «Ναι. Πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εξετάζουν αυτή την επιλογή, υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας των εμβολίων mRNA».

Ωστόσο «τα περιστατικά θρομβώσεων είναι πολύ σπάνια και συνέβησαν μετά την πρώτη δόση», τόνισε. «Είναι αλήθεια πως υπάρχουν λιγότερα δεδομένα για τη δεύτερη δόση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως, το πρόγραμμα εμβολιασμού πηγαίνει καλά».

Ο δρ Καβαλέρι είπε επίσης πως το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson «παρουσιάζει λιγότερα προβλήματα από αυτό της AstraZeneca». Διευκρίνισε, όμως, πως δεν έχει χρησιμοποιηθεί τόσο ευρέως. «Με μία δόση, είναι χρήσιμο για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπου δύσκολα έχουμε πρόσβαση. Παραμένει όμως ένα εμβόλιο αδενοϊού (όπως αυτό της AstraZeneca).  Είναι προτιμότερο να φυλάσσεται για τους άνω των 60 ετών», πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters