Εμβόλιο Pfizer: Τι έδειξε έρευνα για όσους έχουν ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εμβόλιο
Οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού είναι σπανιότατες, ακόμη και μεταξύ εκείνων που έχουν ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων στους εμβολιασμούς, σε ορισμένα φάρμακα, σε συγκεκριμένα τρόφιμα και σε άλλους αλλεργιογόνους παράγοντες.

Μια νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα βρήκε ότι το 98% των «άκρως αλλεργικών ανθρώπων» δεν εμφανίζει καμία άμεση αντίδραση μετά τον εμβολιασμό τους με Pfizer-BioNTech.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Σέμπα και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open«, μελέτησαν τις περιπτώσεις 429 ατόμων με ιστορικό αλλεργιών, με μέση ηλικία 52 ετών, εκ των οποίων το 71% ήταν γυναίκες. Αυτή η ομάδα των άκρως αλλεργικών ανθρώπων εμβολιάστηκε κατά της COVID-19 υπό ιατρική επίβλεψη επί δύο ώρες μετά τον εμβολιασμό.

Μετά την πρώτη δόση διαπιστώθηκε ότι:

  • Το 97,9% δεν είχε καμία αλλεργική αντίδραση, ενώ το 1,4% (έξι άνθρωποι) είχε μικρές αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξανθήματα, πρήξιμο γλώσσας, βήχα κ.α., που αντιμετωπίστηκαν με αντισταμινικά φάρμακα.
  • Μόνο το 0,7% (τρία άτομα) είχε σοβαρότερες αντιδράσεις αναφυλαξίας, μέσα σε διάστημα δέκα έως 20 λεπτών από τον εμβολιασμό τους, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με ένεση αδρεναλίνης, αντισταμινικά και εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό φάρμακο.
  • Κανένας ασθενής δεν χρειάστηκε εισαγωγή σε νοσοκομείο και όλοι ήταν πλήρως καλά στην υγεία τους μετά από δύο έως έξι ώρες.

Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα και μετά την δεύτερη δόση:

  • Το 98,2% των εμβολιασθέντων αλλεργικών ανθρώπων δεν είχε καμία αντίδραση
  • Το 1,8% είχε ήπιες αντιδράσεις, ενώ δεν υπήρξε κανένα περιστατικό αναφυλαξίας
  • Ορισμένες άλλες αντιδράσεις, όχι άμεσες, ήταν ανάλογες με εκείνες που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό μετά τον εμβολιασμό, εκτός από την φαγούρα που συνήθως είναι συχνότερη στους αλλεργικούς

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι «οι ιδιαίτερα αλλεργικοί άνθρωποι μπορούν να εμβολιαστούν με ασφάλεια με τη χρήση ενός απλού αλγόριθμου». Προηγούμενες έρευνες έχουν, επίσης, δείξει ότι ο κίνδυνος σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (μέσα σε δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά από τον εμβολιασμό) είναι πολύ μικρός και για τα άλλα εμβόλια κατά του κορονοϊού, με βάση στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Η φυσική νόσηση, ή το εμβόλιο COVID-19 προσφέρει καλύτερη ανοσία από την παραλλαγή Δέλτα;

Κορονοϊός: Ανησυχία για νέο αφρικανικό στέλεχος που έφτασε ήδη στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν