Εμβόλιο COVID-19: Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις παρενέργειες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εμβόλιο COVID-19
Οι μέρες καθώς πλησιάζει η στιγμή για να κάνετε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι γεμάτες με ανυπομονησία και προσδοκίες για την πολυαναμενόμενη ανοσία στην COVID-19 και την σταδιακή επιστροφή στην κοινωνική κανονικότητα.

Τις μέρες μετά το εμβόλιο COVID-19, ωστόσο, μπορεί να αγχωθείτε λίγο από κάποιες πιθανές παρενέργειες. Είναι κάτι πολύ κοινό, αναμενόμενο και με ελάχιστο πραγματικό κίνδυνο. Άλλωστε η αντίδραση του οργανισμού στο εμβόλιο είναι ένα σημάδι ότι αυτό άρχισε να κάνει τη δουλειά του.

Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε αυτές τις παρενέργειες. Σύμφωνα με γιατρούς, υπάρχει ένα απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε πριν πάτε για το εμβόλιο και το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των παρενεργειών.

Η καλή ενυδάτωση πριν από το εμβόλιο COVID-19 μειώνει τις παρενέργειες

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πολύ νερού πριν από το εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των παρενεργειών. Αν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν μπορούν να αποφευχθούν εντελώς για όλους, η ενυδάτωση μπορεί να συμβάλει στην μείωση τους, δήλωσε η δρ. Vanessa Walker, γιατρός σε ΜΕΘ στις ΗΠΑ. Η δρ. Walker είπε ότι το πιο σημαντικοί που θέλουν από εσάς να κάνετε οι επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης πριν το εμβόλιο, είναι να είστε πολύ καλά ενυδατωμένοι. «Το πόσιμο νερό πριν και μετά μπορεί πραγματικά να βοηθήσει με τα συμπτώματά σας. Θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Θα περάσετε καλύτερα τις μέρες μετά το εμβόλιο COVID-19«, εξήγησε.

Ξεκινήστε την ενυδάτωση 24 ώρες πριν από το εμβόλιο COVID-19 και συνεχίστε την ενυδάτωση μετά

Για να μειώσετε τις παρενέργειες του εμβολίου, θα πρέπει να αρχίσετε να εστιάζετε στην ενυδάτωση τουλάχιστον μία ημέρα πριν από το ραντεβού σας για να κάνετε το εμβόλιο COVID-19. «Αν και δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε την ενυδάτωση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το κάνετε το αργότερο μία μέρα πριν πάτε για το εμβόλιο COVID-19», λέει ο επιδημιολόγος δρ. Sri Banerjee, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Walden.

Ο δρ. Banerjee σημειώνει ότι πρέπει επίσης να συνεχίσετε να ενυδατώνεστε και μετά το εμβόλιο, για να ωφελήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. «Δεδομένου ότι η ενυδάτωση είναι σημαντική για τη σωστή ανοσολογική λειτουργία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι όσο αναπτύσσεται η ανοσολογική απόκριση, να συνεχίζεται η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού«, προσθέτει ο ίδιος.

Εμβόλιο COVID-19: Αποφύγετε το αλκοόλ γιατί μπορεί να σας αφυδατώσει

Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να αφήσετε στην άκρη το αλκοόλ για μερικές ημέρες πριν και μετά το εμβόλιο. «Δεν είναι ότι δεν μπορείς να πίνεις αλκοόλ αργότερα. Δεν πρόκειται να αλλάξει τις επιδράσεις του εμβολίου. Θα συνεχίσει να λειτουργεί καλά. Αλλά μπορεί να νιώσεις κάπως πιο άρρωστος αν πιείς αρκετό αλκοόλ», δήλωσε και η δρ. Walker.

Ο δρ. Banerjee σημειώνει επίσης ότι το αλκοόλ μπορεί να σας αφυδατώσει τόσο πολύ, ώστε να εξουδετερώσει όλο το νερό που πίνετε για να προετοιμάσετε το εμβόλιό σας. Επιπλέον, «επειδή το αλκοόλ επιδεινώνει κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις, είναι σώφρον να μην πίνετε αλκοόλ για τουλάχιστον μία μέρα πριν από το εμβόλιο«, είπε ο ίδιος.

Εμβόλιο COVID-19: Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις παρενέργειες

Ο δρ. Risha Surana, επίσης γιατρός σε ΜΕΘ, προτείνει να φροντίσετε τον εαυτό σας μετά τον εμβολιασμό σας όπως θα κάνατε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας που είστε άρρωστοι. «Να πίνετε πολύ νερό, πάρτε λίγο χρόνο και ξεκουραστείτε και προσπαθήστε να κοιμηθείτε νωρίς», λέει ο δρ. Surana. Ο δρ. Banerjee συμφωνεί ότι “ο καλός ύπνος και η καλή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των παρενεργειών”. Σημειώνει επίσης ότι αντιπυρετικά, όπως η ακεταμινοφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν με τα ήπια συμπτώματα.

Πηγές: https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβόλιο COVID-19: Μια δόση αρκεί για να μειωθεί στο μισό ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού στο σπίτι

Κορονοϊός: Αυτές οι τρεις παρενέργειες μετά το εμβόλιο COVID-19 σημαίνουν ότι λειτουργεί

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα για θρόμβωση μετά το εμβόλιο COVID-19

Κορονοϊός: Αν μετά το εμβόλιο COVID-19 πονάτε σε αυτά τα τρία μέρη του σώματος, καλέστε τον γιατρό σας