Εμμηνόπαυση: Γιατί έρχεται πιο νωρίς;

  • Iatropedia
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική αλλαγή στη ζωή κάθε γυναίκας. Πρόκειται για μια αργή και μακροχρόνια διαδικασία του αναπαραγωγικού συστήματος που για τις περισσότερες γυναίκες ξεκινάει σιωπηλά γύρω στην ηλικία των 45 ετών, όταν αρχίζουν να διαταράσσονται οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι. Όμως μια γυναίκα στις 100 εμφανίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιες είναι οι αιτίες; Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τις γυναίκες; Απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Άρη Χ. Τσιγκρή

MD PhD. Μαιευτήρα – Χειρουργού- Γυναικολόγου

Αν και δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς πότε θα σταματήσει οριστικά η περίοδος μιας γυναίκας, κατά μέσο όρο υπολογίζεται γύρω στα 50.

Ωστόσο, εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο μπαίνουν στη φάση αυτή πολύ νωρίτερα. 1 γυναίκα στις 250 σε ηλικία κάτω των 30 ετών, και 1 στις 100 σε ηλικία κάτω των 40 ετών εμφανίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση.

Αίτια

Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να προκληθεί από γενετικούς, ανοσολογικούς ή ιατρικούς παράγοντες.

Κάποια είδη πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι:

– Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια: Ορίζεται από το συνδυασμό αμηνόρροιας (μείωση των οιστρογόνων ορμονών στο αίμα) και αύξησης των γοναδοτροπινών (δηλαδή των ορμονών της υπόφυσης που ελέγχουν την αναπαραγωγική λειτουργία) σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 40 χρόνων.

– Η προκλητή εμμηνόπαυση: Προκύπτει όταν οι ωοθήκες αφαιρούνται χειρουργικά.

Τα πρώτα συμπτώματα

Το πρώτο και πιο συνηθισμένο σύμπτωμα με το οποίο παρουσιάζεται η ασθένεια είναι η διαταραχή της περιόδου ή η αμηνόρροια. Ταυτόχρονα, η πρόωρη εμμηνόπαυση παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα της «κλασικής» εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλαγές στη διάθεση, αίσθημα κόπωσης, πόνο στη συνουσία. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης οιστρογόνων. Η αμηνόρροια μπορεί να εκδηλωθεί αιφνίδια ή μετά από κάποιο διάστημα κατά το οποίο προηγήθηκε ολιγομηνόρροια ή λειτουργικές αιμορραγίες της μήτρας.

Διάγνωση

Ο μόνος τρόπος για να μάθει μια γυναίκα αν έχει μπει στε πρόωρη εμμηνόπαυση είναι να κάνει μια σειρά εξετάσεων προκειμένου να ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών της, καθώς και αν οι ωοθήκες της λειτουργούν κανονικά

Διαγνωστικές εξετάσεις στην εμμηνόπαυση

Αντιμετώπιση

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ούτε τρόπος πρόληψης ούτε θεραπεία της πρόωρης εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να αντιμετωπίσει και να καταστείλει τα συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρδιοπαθειών.

Στην πλειοψηφία των θεραπευτικών σχημάτων ορμονικής υποκατάστασης χρησιμοποιούνται οιστρογόνα σε συνδυασμό με προγεστερόνη, που είναι αναγκαία για να αντισταθμίσει τη διεγερτική επίδραση των οιστρογόνων στο ενδομήτριο.

Θεραπεία αποκλειστικά με οιστρογόνα χρησιμοποιείται σε γυναίκες με υστερεκτομή, που έχουν κάνει δηλαδή αφαίρεση μήτρας.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ποικίλλει ανάλογα με:

Τον τύπο και τη δόση του οιστρογόνου.

Τον τύπο και τη δόση της προγεστερόνης.

Τη συνεχόμενη ή κυκλική χορήγηση.

Τον τρόπο χορήγησης, αν δηλαδή λαμβάνονται από το στόμα ή με άλλο τρόπο.

Μην ξεχνάτε και τους κινδύνους από τη χρήση των ορμονών!!

Άρης Χ. Τσιγκρής

MD PhD. Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

e-mail: info@aristsigris.gr

http://www.aristsigris.gr/

https://www.facebook.com/ArisTsigris

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πως να ''ρίξετε'' τη χοληστερίνη!

Παγκόσμια ανησυχία για τη γρίπη των πτηνών! Δείτε όλα τα συμπτώματα

Δείτε πως θα σταματήσετε το ροχαλητό!