Εμφυτεύματα στήθους έσωσαν τη ζωή νεαρού άνδρα που χρειαζόταν διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων

  • Ρούλα Τσουλέα
μεταμόσχευση
Πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση στο Πανεπιστήμιο Northwestern. Ο ασθενής ήταν καπνιστής 34 ετών.

Γιατροί στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν εμφυτεύματα στήθους για να σώσουν τη ζωή ενός 34χρονου άνδρα, ο οποίος χρειαζόταν διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων.

Ο David (Davey) Bauer από το Μισούρι είχε αρχίσει να καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα στα 21 του χρόνια. Το 2014, όταν ήταν 25 ετών, άρχισε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο, νομίζοντας ότι είναι πιο υγιεινό.

Τον περασμένο Απρίλιο κόλλησε γρίπη, που γρήγορα εξελίχθηκε  σε πνευμονία. Η λοίμωξη ήταν ανθεκτική στα αντιβιοτικά και γρήγορα εξαπλώθηκε και στους δύο πνεύμονές του. Οι γιατροί του στο Σαιντ Λούις όπου νοσηλευόταν κατάλαβαν ότι χρειαζόταν μεταμόσχευση πνευμόνων και επικοινώνησαν με το Northwestern.

«Η λοίμωξη ήταν τόσο μαζική, ώστε δεν φαίνονταν καθόλου οι πνεύμονές του στην ακτινογραφία θώρακος», δήλωσε ο Dr. Rade Tomic, διευθυντής του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Πνευμόνων στο Northwestern Medicine. «Ήταν και οι δύο γεμάτοι με πύον. Όταν μας κάλεσαν οι γιατροί του από το Σαιντ Λούις νομίζαμε ότι μπορούμε να τον βοηθήσουμε. Σε αυτή την κατάσταση όμως, δεν υπήρχε περίπτωση να επιβιώσει από τη μεταμόσχευση».

Οι γιατροί κατάλαβαν ότι ο μόνος τρόπος για να τον προετοιμάσουν για την μεταμόσχευση ήταν να αφαιρέσουν και τους δύο πνεύμονές του. Θα ανέπνεε για λίγο με εξωτερικό, τεχνητό πνεύμονα, αλλά το πρόβλημα ήταν η καρδιά. Υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει μέσα στην άδεια θωρακική κοιλότητα.

Για να αποφύγουν τον κίνδυνο αυτό, οι γιατροί αποφάσισαν να τοποθετήσουν στη θέση των πνευμόνων δύο εμφυτεύματα στήθους. Διάλεξαν τελικά το μέγεθος DD, διότι ήταν πιο εύκολο να το διαπλάσουν με τρόπο ώστε να ταιριάζει μέσα στον θώρακα του Davey, δήλωσε ο θωρακοχειρουργός του Dr. Ankit Bharat.

Τέσσερις μήνες νοσηλεία

Οι πνεύμονες του νεαρού άνδρα αφαιρέθηκαν στις 26 Μαΐου 2023. Ο οργανισμός του αμέσως άρχισε να συνέρχεται και ο Davey μπήκε στη λίστα αναμονής για διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων.

Την επομένη ημέρα βρέθηκε δότης και στις 28 Μαΐου οι γιατροί αφαίρεσαν τα εμφυτεύματα στήθους και τοποθέτησαν τους νέους πνεύμονες.

Ο Davey νοσηλεύθηκε αρκετό καιρό στην εντατική και ύστερα σε απλό θάλαμο του νοσοκομείου. Στα τέλη Σεπτεμβρίου πήρε εξιτήριο για να συνεχίσει την αποθεραπεία του. Θα παραμείνει στο Σικάγο για τον επόμενο χρόνο, ώστε να βρίσκεται κοντά στους γιατρούς του.

«Με τη νέα μέθοδο που αναπτύξαμε, πολλοί ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να μεταμοσχευθούν διότι οι πνεύμονές τους είναι πολύ άρρωστοι, μπορεί τελικά να τα καταφέρουν»,  είπε ο Dr. Bharat. «Πιστεύω ότι η μέθοδος θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν άλλες θεραπευτικές επιλογές».

Φωτογραφία: iStock