Αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας με παλαιού τύπου εμφυτεύματα ισχίου: Τι συμβαίνει

  • Ρούλα Τσουλέα
εμφυτεύματα
Τι κίνδυνος υπάρχει όταν διαφεύγουν από τα μεταλλικά εμφυτεύματα μικροσκοπικά μόρια κοβαλτίου.

Τον λόγο για τον οποίο μερικοί ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν πριν από χρόνια σε αρθροπλαστική ισχίου με μεταλλικά εμφυτεύματα, διατρέχουν τώρα αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, πιστεύουν ότι βρήκαν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Αιτία, λένε, είναι οι άμεσες επιδράσεις που έχουν στην καρδιά μικροσκοπικά ιόντα που μπορεί να διαφύγουν από τα εμφυτεύματα και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Τα ιόντα αυτά αποτελούνται από χρώμιο και κοβάλτιο, που είναι τοξικά για τον οργανισμό. Μέσω του αίματος μπορούν να φθάσουν σε όλα τα όργανα και τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Τα ιόντα αποκολλώνται από τα εμφυτεύματα με την πάροδο του χρόνου, λόγω της τριβής που αναπτύσσεται με την κίνηση.

Τα εμφυτεύματα που ενέχουν αυτό τον κίνδυνο, αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από μέταλλα (ονομάζονταν metal on metal). Χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον την δεκαετία του 2000, ιδίως σε νεαρούς ασθενείς, αναφέρει ο βρετανικός Guardian.

Εκείνη την εποχή ήταν κοινή η πεποίθηση πως μακροπρόθεσμα είναι πιο ανθεκτικά από τους άλλους τύπους εμφυτευμάτων. Το 2008, όμως, κορυφαίοι γιατροί άρχισαν να εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους. Τελικά το 2012 η βρετανική ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων &  Προϊόντων Υγείας (MHRA) συνέστησε προς όσους τα φέρουν να κάνουν τακτικά αιματολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση μεταλλικών ιόντων.

Έκτοτε, ολοένα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν πως μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η νέα μελέτη όμως κατάφερε να βρει πως ακριβώς γίνεται αυτό.

Η νέα μελέτη

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde, στη Γλασκώβη, ανέλυσαν δείγματα αίματος από 30 ασθενείς με εξ ολοκλήρου μεταλλικά εμφυτεύματα ισχίου, ανιχνεύοντας διάφορα επίπεδα κοβαλτίου.

Επιπλέον, τους υπέβαλλαν σε καρδιολογικό έλεγχο ρουτίνας, που συμπεριλάμβανε καρδιογράφημα. Εξέτασαν, όμως, 16 από τους χειρουργημένους εθελοντές και με μία εξελιγμένη μορφή υπερηχογραφήματος.

Το υπερηχογράφημα αυτό αξιολογεί την συνολική επιμήκη παραμόρφωση του μυοκαρδίου (global longitudinal strain). Με απλά λόγια ελέγχει πως αλλάζει το μήκος του με κάθε κτύπο (παλμό) της καρδιάς. Τον ίδιο υπέρηχο έκαναν και 8 υγιείς εθελοντές, για να συγκριθούν τα ευρήματα των μεν με τους δε.

«Το υπερηχογράφημα αυτό αποτελεί πιο ευαίσθητο δείκτη της συσπαστικής ικανότητας της καρδιάς απ’ ό,τι ένα απλό καρδιογράφημα (ECG). Δεν είναι όμως μία εξέταση ρουτίνας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Susan Currie, αναπληρώτρια καθηγήτρια Καρδιαγγειακής Φυσιολογίας στο Strathclyde.

Τα ευρήματα

Τα κοινά καρδιογραφήματα έδειξαν πως όλοι οι ασθενείς με εμφυτεύματα είχαν φυσιολογική καρδιακή λειτουργία. Ωστόσο ο εξελιγμένος υπέρηχος έδειξε πως μερικοί είχαν μη-φυσιολογική συσπαστική ικανότητα της καρδιάς. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό με τον έλεγχο-ρουτίνας», τόνισε η Dr. Currie.

Περαιτέρω αναλύσεις σε καρδιακά κύτταρα που καλλιέργησαν οι ερευνητές στο εργαστήριο έδειξαν ότι το κοβάλτιο επεμβαίνει στα επίπεδα ασβεστίου που φυσιολογικά περιέχουν. Η μείωση του ασβεστίου μειώνει την συσταλτική ικανότητά τους και αυτό μπορεί να προκαλέσει καρδιακή δυσλειτουργία.

Η Dr. Currie επισήμανε πως ο κίνδυνος που συνιστούν τα εμφυτεύματα αφορά μερικούς μόνον από τους ασθενείς που τα φέρουν. «Είναι πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών που θα εκδηλώσουν καρδιοπάθεια», είπε. «Μερικοί εξ αυτών όμως θα αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσουμε».

Η νέα μελέτη θα παρουσιασθεί αύριο στο ετήσιο συνέδριο της Βόρειας Ομάδας Καρδιαγγειακής Έρευνας (Northern Cardiovascular Research Group – NCRG) στο Μάντσεστερ.

Φωτογραφία: iStock