Ελπιδοφόρο το μέλλον για τους ασθενείς με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Bristol-Myers Squibb ανακοίνωσε ότι η συνεχιζόμενη μελέτη Φάσης 3 CheckMate -227 εκπλήρωσε ένα από τα κύρια καταληκτικά σημεία της, την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS), με το συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab έναντι της χημειοθεραπείας σε πρώτης γραμμής ασθενείς με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) των οποίων οι όγκοι έχουν υψηλό (≥10 μεταλλάξεις/μεγαβάση, mut/mb) φορτίο μεταλλάξεων του όγκου (TMB), ανεξάρτητα από την έκφραση του PD-L1.

Στη μελέτη, το TMB αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας την επικυρωμένη δοκιμασία FoundationOne CDx της Foundation Medicine (Nasdaq: FMI). Επιπλέον, με βάση την ενδιάμεση ανάλυση για τη συνολική επιβίωση (OS), η Επιτροπή Παρακολούθησης Δεδομένων εισηγήθηκε τη συνέχιση της μελέτης. Το προφίλ ασφάλειας ήταν σε συμφωνία με ευρήματα που έχουν αναφερθεί στο παρελθόν στη θεραπεία πρώτης γραμμής του NSCLC για το συνδυαστικό σχήμα του nivolumab στη δόση των 3 mg/kg κάθε δύο εβδομάδες μαζί με ipilimumab σε χαμηλή δόση (1 mg/kg) κάθε έξι εβδομάδες.

«Το TMB έχει αναδειχθεί σε σημαντικό βιολογικό δείκτη της δραστικότητας της ανοσοθεραπείας. Για πρώτη φορά, αυτή η μελέτη Φάσης 3 δείχνει ανώτερη PFS με χορήγηση συνδυαστικής ανοσοθεραπείας στην πρώτη γραμμή θεραπείας σε ένα προκαθορισμένο πληθυσμό ασθενών με NSCLC και υψηλό TMB», είπε ο Matthew D. Hellmann, M.D., ερευνητής της μελέτης και ογκολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center. «Η CheckMate -227 έδειξε ότι το TMB αποτελεί έναν σημαντικό, ανεξάρτητο προβλεπτικό βιολογικό δείκτη, μέσω του οποίου μπορεί να καθοριστεί ένας πληθυσμός ασθενών πρώτης γραμμής με NSCLC που μπορούν να ωφεληθούν από το συνδυασμό του nivolumab με το ipilimumab»

Ο Giovanni Caforio, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bristol-Myers Squibb, σχολίασε:

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα δεδομένα από την CheckMate -227 αποτελούν μία ανακάλυψη στην έρευνα για τον καρκίνο και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον προσδιορισμό εκείνων των ασθενών πρώτης γραμμής με καρκίνο του πνεύμονα που μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο από το συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab. Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν τη βαθιά μας κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου και των πρωτοποριακών δυνατοτήτων της μεταφραστικής ιατρικής και επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για τους ασθενείς με καρκίνο».

Σχετικά με τη μελέτη CheckMate -227

Η CheckMate -227 είναι μία ανοιχτή μελέτη Φάσης 3 με περισσότερους από 2.500 τυχαιοποιημένους ασθενείς με ιστολογικούς τύπους εκ μη πλακωδών και εκ πλακωδών κυττάρων, η οποία αξιολογεί σχήματα με βάση το nivolumab έναντι πλατινούχου διπλού χημειοθεραπευτικού συνδυασμού σε ασθενείς με πρώτης γραμμής προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC). Το μεγάλο αυτό πρόγραμμα αποτελείται από τρία μέρη – Τα Μέρη 1α και 1β και το Μέρος 2.

Το Μέρος 1α αξιολογεί το nivolumab μαζί με ipilimumab και τη μονοθεραπεία με nivolumab έναντι χημειοθεραπείας σε ασθενείς των οποίων οι όγκοι εκφράζουν το PD-L1. Το Μέρος 1β αξιολογεί το nivolumab μαζί με ipilimumab και το nivolumab μαζί με χημειοθεραπεία έναντι χημειοθεραπείας σε ασθενείς των οποίων οι όγκοι δεν εκφράζουν το PD-L1. Τα επίπεδα έκφρασης του PD-L1 αξιολογήθηκαν με τη διαγνωστική ανοσοϊστοχημική δοκιμασία 28-8 pharmDx που έχει αναπτυχθεί από την Dako.

Η ανακοίνωση βασίζεται σε μία ανάλυση ασθενών από τα σκέλη του συνδυασμού του nivolumab με ipilimumab και της χημειοθεραπείας σε ολόκληρο το Μέρος 1. Υπάρχουν δύο κύρια καταληκτικά σημεία στο Μέρος 1 για το συνδυασμό του nivolumab με ipilimumab: η συνολική επιβίωση (OS) σε ασθενείς με όγκους που εκφράζουν το PD-L1 (που αξιολογήθηκε σε ασθενείς που εντάχθηκαν στο Μέρος 1α) και η επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) σε ασθενείς με υψηλό φορτίο μεταλλάξεων του όγκου (TMB), ανεξάρτητα από την έκφραση του PD-L1 (που αξιολογήθηκε σε ασθενείς που εντάχθηκαν στα Μέρη 1α και 1β). Περίπου 45% των ασθενών με αξιολογήσιμο TMB είχαν όγκους που εξέφραζαν υψηλό (≥10 mut/mb) TMB στη μελέτη. Η BMS έχει μία διαρκή συνεργασία με τη Foundation Medicine την οποία και θα συνεχίσει επιζητώντας ρυθμιστική έγκριση για το FoundationOne CDx ως συνοδευτική διαγνωστική δοκιμασία για την αξιολόγηση του TMB για την πιθανή ένδειξη του nivolumab μαζί με ipilimumab σε πρώτης γραμμής NSCLC.

Το Μέρος 2 αξιολογεί το nivolumab μαζί με χημειοθεραπεία έναντι της χημειοθεραπείας σε έναν ευρύ πληθυσμό με κύριο καταληκτικό σημείο την OS.

Το nivolumab και το ipilimumab χορηγούνται στη μελέτη στις εξής δόσεις: nivolumab: 3 mg/kg κάθε δύο εβδομάδες με χαμηλή δόση ipilimumab (1 mg/kg) κάθε έξι εβδομάδες.

Σχετικά με το φορτίο μεταλλάξεων του όγκου (TMB)

Με την πάροδο του χρόνου, τα καρκινικά κύτταρα συσσωρεύουν μεταλλάξεις που δεν παρατηρούνται στα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού. Το φορτίο μεταλλάξεων του όγκου, ή TMB, είναι ένας ποσοτικός βιολογικός δείκτης που αντιπροσωπεύει το συνολικό αριθμό μεταλλάξεων που φέρουν τα καρκινικά κύτταρα.

Τα καρκινικά κύτταρα με υψηλό TMB έχουν υψηλότερα επίπεδα νεοαντιγόνων, τα οποία πιστεύεται ότι βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τους όγκους και να υποκινήσει μια αύξηση στα Τ κύτταρα καταπολέμησης του καρκίνου και την εκδήλωση αντινεοπλασματικής ανταπόκρισης. Το TMB είναι ένας τύπος βιολογικού δείκτη που ενδέχεται να βοηθήσει στην πρόβλεψη της πιθανότητας που έχει ένας ασθενής να ανταποκριθεί στις ανοσοθεραπείες.

Bristol-Myers Squibb & Ανοσο-Ογκολογία: Προωθώντας την Έρευνα στην Ογκολογία

Στη Bristol-Myers Squibb, οι ασθενείς αποτελούν το επίκεντρο σε οτιδήποτε κάνουμε. Το όραμά μας για το μέλλον της φροντίδας στον καρκίνο εστιάζεται στην έρευνα και την ανάπτυξη τροποποιητικών φαρμάκων στην Ανοσο-Ογκολογία (I-O) για δύσκολα αντιμετωπίσιμους καρκίνους, τα οποία θα μπορούσαν πιθανώς να βελτιώσουν τις εκβάσεις αυτών των ασθενών.

Κατέχουμε ηγετική θέση στον τομέα της επιστημονικής κατανόησης της I-O μέσω του εκτεταμένου μας χαρτοφυλακίου ερευνητικών μορίων και εγκεκριμένων παραγόντων. Το διαφοροποιημένο μας πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης μελετά ευρείς πληθυσμούς ασθενών σε περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου με 14 μόρια σε κλινικό στάδιο ανάπτυξης, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ώστε να στοχεύουν σε διαφορετικά μονοπάτια του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βαθιά μας εξειδίκευση και οι καινοτόμοι σχεδιασμοί των κλινικών μελετών μας δίνουν τη δυνατότητα να εξελίξουμε τους συνδυασμούς I-O/I-O, I-O/χημειοθεραπείας, I-O/στοχευμένης θεραπείας και I-O/ακτινοθεραπείας σε πολλαπλούς τύπους όγκων και ενδεχομένως να παρέχουμε το επόμενο κύμα θεραπειών με μία αίσθηση επείγοντος. Επίσης, συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε στην έρευνα που θα συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση του ρόλου των ανοσολογικών βιολογικών δεικτών και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα βιολογικά χαρακτηριστικά των όγκων των ασθενών ως οδηγός για τις θεραπευτικές αποφάσεις σε ολόκληρη την πορεία τους.

Κατανοούμε ότι για να γίνει πραγματικότητα η υπόσχεση της ανοσο-ογκολογίας για το μεγάλο αριθμό ασθενών που ενδέχεται να ωφεληθούν από αυτές τις θεραπείες, δεν απαιτείται μόνο καινοτομία από την πλευρά μας αλλά και στενή συνεργασία με τους πρωτοπόρους ειδικούς στο πεδίο αυτό. Οι συνεργασίες μας με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις κυβερνήσεις, τις ομάδες υποστήριξης ασθενών και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας στηρίζουν τον συλλογικό μας στόχο που είναι η παροχή νέων θεραπευτικών επιλογών για την εξέλιξη των προτύπων της κλινικής πρακτικής.

Σχετικά με το nivolumab

Το nivolumab είναι ένας αναστολέας του σημείου ελέγχου του ανοσοποιητικού PD-1 (πρωτεΐνη προγραμματισμένου θανάτου-1), ο οποίος είναι μοναδικά σχεδιασμένος για να αξιοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αντικαρκινικής ανοσολογικής ανταπόκρισης. Αξιοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου, το nivolumab έχει καταστεί μία σημαντική θεραπευτική επιλογή σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου.

Το πρωτοποριακό παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης του nivolumab βασίζεται στην επιστημονική εξειδίκευση της Bristol-Myers Squibb στο πεδίο της Ανοσο-Ογκολογίας και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κλινικών μελετών σε όλες τις φάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Φάσης 3, σε διάφορους τύπους όγκων. Μέχρι σήμερα, στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης του nivolumab έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 25.000 ασθενείς. Οι μελέτες του Nivolumab έχουν συμβάλλει στην εμβάθυνση της γνώσης σχετικά με τον πιθανό ρόλο των βιολογικών δεικτών στη φροντίδα των ασθενών, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίον οι ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από το nivolumab σε όλο το φάσμα έκφρασης του PD-L1.

Τον Ιούλιο του 2014, το nivolumab ήταν ο πρώτος αναστολέας του σημείου ελέγχου του ανοσοποιητικού PD-1 που έλαβε ρυθμιστική έγκριση οπουδήποτε στον κόσμο. Σήμερα το Nivolumab είναι εγκεκριμένο σε περισσότερες από 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας. Τον Οκτώβριο του 2015, το συνδυαστικό σχήμα του nivolumab με ipilimumab της εταιρείας αποτέλεσε τον πρώτο συνδυασμό στην Ανοσο-Ογκολογία που έλαβε ρυθμιστική έγκριση για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος και αυτή τη στιγμή διαθέτει έγκριση σε περισσότερες από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με τη συνεργασία Bristol-Myers Squibb και Ono Pharmaceutical Co., Ltd.

Μέσω μίας συμφωνίας συνεργασίας με την Ono Pharmaceutical Co., Ltd (Ono) το 2011, η Bristol-Myers Squibb επέκτεινε εδαφικά τα δικαιώματά της όσον αφορά την ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση του Nivolumab σε παγκόσμιο επίπεδο, με εξαίρεση την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, στις οποίες η Ono διατήρησε τα πλήρη δικαιώματα για την ένωση. Στις 23 Ιουλίου 2014, η Bristol-Myers Squibb και η Ono επέκτειναν τη στρατηγική συμφωνία της μεταξύ τους συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη και εμπορική κυκλοφορία πολλών ανοσοθεραπειών – ως μεμονωμένοι παράγοντες και ως σχήματα συνδυασμών – για ασθενείς με καρκίνο στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.