Ελπίδες για τον καρκίνο με μια ουσία που βρίσκεται στο δέρμα;

  • Iatropedia
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα, ύστερα από την ανακάλυψη Αμερικάνων επιστημόνων ότι μια ουσία που βρίσκεται στο δέρμα ενός είδους τυφλοπόντικα, τον καθιστά (τον τυφλοπόντικα), άτρωτο απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου. Οι επιστήμονες τονίζουν πως αν και ακόμη βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια της έρευνας, εντούτοις στο μέλλον αυτή η ουσία μπορεί να αποδειχτεί ένα ισχυρότατο όπλο στην καταπολέμηση της νόσου και να χρησιμοποιηθεί και σε ανθρώπους.

Επιστήμονες με επικεφαλής τους βιολόγους Αντρέι Σελουάνοφ και Βέρα Γκορμπούνοβα του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Ν.Υόρκης, διαπίστωσαν ότι η υαλουρονάνη υψηλού μοριακού βάρους (HMW-HA), που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες, στους δερματικούς ιστούς των άτριχων τυφλοπόντικων Heterocephalus glaber, τους δημιουργεί ανοσία στον καρκίνο, αφού όπως όλα δείχνουν έχει αντικαρκινική δράση.

Στην δημοσίευση τους στο περιοδικό Nature, τόνισαν πως όταν αφαιρέθηκε η ουσία αυτή από τους δερματικούς ιστούς οι συγκεκριμένοι τυφλοπόντικες εμφάνισαν καρκινικά κύτταρα. Το συγκεκριμένο είδος ζει συνέχει μέσα στο έδαφος της γης. Η υαλουρονάνη που έχουν στο δέρμα τους είναι ένα εξωκυτταρικό σακχαρώδες και κολλώδες συστατικό των ιστών τους, και το βοηθάει να είναι εύπλαστο και να αποκαθίστανται γρήγορα οι ζημιές σε αυτό, καθώς δεν έχουν τρίχωμα. Η ουσία παράγεται από ένα γονίδιο το HAS2, το οποίο είναι μοναδικό και δεν απαντάται σε άλλα είδη ζώων.

Πλέον μετά από αυτή τη διαπίστωση οι επιστήμονες θα δοκιμάσουν την ουσία αυτή σε πειραματόζωα ποντίκια και εάν όλα πάνε καλά θα γίνει καλλιέργεια σε ανθρώπινα κύτταρα. Εκεί ίσως να είναι και το μυστικό και πλέον ο άνθρωπος να αποκτήσει ένα ισχυρό όπλο στην φαρέτρα του ενάντια στον καρκίνο. Πάντως και οι άνθρωποι παράγουν την συγκεκριμένη ουσία αλλά σε ελάχιστες ποσότητες και οι φυσικές της ιδιότητες είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες του συγκεκριμένου τυφλοπόντικα.

Η υαλουρονάνη, χρησιμοποιείται σήμερα ως αντιρυτιδικό συστατικό σε κρέμες, και σαν αναλγητικό για τους πόνους από την αρθρίτιδα. Το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες και αυτό κάνει τους επιστήμονες πιο αισιόδοξους. «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι ο αντικαρκινικός μηχανισμός που ανακαλύψαμε στον γυμνό τυφλοπόντικα, μπορεί να αξιοποιηθεί και στους ανθρώπους» δήλωσε η καθηγήτρια Βέρα Γκορμπούνοβα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η τυχόν αξιοποίηση της ουσίας με την ανάπτυξη των κατάλληλων φαρμάκων, δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά θα διαρκέσει χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπήρχε καρκίνος τα αρχαία χρόνια; Πέθαιναν οι άνθρωποι από την ασθένεια;

Ο παιδικός καρκίνος μπορεί να νικηθεί

Πως ο ήλιος καταστρέφει το δέρμα ακόμη και με αντηλιακά

13 ανατριχιαστικά πράγματα για το τσιγάρο

Από τι κινδυνεύουν οι άνδρες που κάνουν στοματικό σεξ;

Τα αντισυλληπτικά προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών