Ελονοσία στην Λακωνία

  • Iatropedia
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(WHO) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) θα έλθουν στην Ελλάδα για συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές Δημόσιας Υγείας, με σκοπό, την καταπολέμηση της ελονοσίας, αναφέρει το εβδομαδιαίο report του ECDC(41, 2-8 October 2011).

Με μεγάλη επιχείρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Ελληνικές αρχές Δημόσιας Υγειάς προσπαθούν να ιχνηλατήσουν τα 36 περιστατικά και να αντιμετωπίσουν την ελονοσία. Κινητή Μονάδα, ενισχυμένη από ειδικούς επιστήμονες έχει μεταβεί στην Λακωνία από δεκαημέρου και έχει προβεί σε ειδικές αιματολογικές εξετάσεις σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων.

Η ελονοσία εκριζώθηκε μετά από επίπονα προγράμματα της πολιτείας σε όλη τη χώρα το 1974. Έκτοτε, μόνο σποραδικά περιστατικά υπήρχαν και αυτά αφορούσαν τους ταξιδιώτες σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η ελονοσία (malaria) είναι μια λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από τον μολυσμένο ανωφελή κώνωπα (κουνούπι).

Τα συμπτώματα της νόσου είναι υψηλός πυρετός, ρίγος, εφίδρωση, αδυναμία, κεφαλαλγία και μυαλγίες. Εμφανίζεται μία έως τέσσερις εβδομάδες από το τσίμπημα και μπορεί να κρατήσει για τέσσερα χρόνια.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ,ότι ενώ έπρεπε οι ψεκασμοί να έχουν γίνουν από τις περιφέρειες στον κατάλληλο χρόνο πριν το καλοκαίρι, οι ψεκασμοί δεν έγιναν με αποτέλεσμα να εμφανιστούν τα περιστατικά ελονοσίας.