Ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn φαίνονται στις εξετάσεις αίματος πολλά χρόνια πριν εκδηλωθούν

  • Ρούλα Τσουλέα
Crohn
Νέα, μεγάλη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο παρέμβασης πριν αναπτυχθεί σημαντική βλάβη στους ασθενείς.

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα προκαλούν χαρακτηριστικά ευρήματα στις εξετάσεις αίματος τα οποία μπορούν να ανιχνευθούν πολλά χρόνια πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει ότι τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου αρχίζουν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, όταν ακόμα υπάρχει περιθώριο παρέμβασης πριν προκληθεί σοβαρή βλάβη.

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα εκδηλώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτίθεται λανθασμένα στο έντερο. Η συνέπεια είναι επώδυνα έλκη (πληγές), φλεγμονή και συμπτώματα, όπως πόνος και διάρροια.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τις νόσους αυτές σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών εκτιμάται ότι συμπεριλαμβάνονται 10.500 ασθενείς στην Ελλάδα.

«Οι παθήσεις αυτές τυπικά προσβάλλουν νεαρά άτομα σε μια εποχή που προσπαθούν να τελειώσουν τις σπουδές τους και να αρχίσουν τη ζωή τους. Οι επιπτώσεις, δε, μπορεί να είναι καταστροφικές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. James Lee, γαστρεντερολόγος στο φημισμένο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο.

Δυστυχώς, όταν διαγιγνώσκονται η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα οι ασθενείς «έχουν ήδη αρκετά σημαντική βλάβη στο έντερό τους», πρόσθεσε. «Το γεγονός αυτό μας παρακίνησε να κάνουμε τη μελέτη μας για να δούμε πότε τελικά αρχίζουν αυτές οι νόσοι».

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Cell Reports Medicine. Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους ασθενών με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου που διαγνώστηκαν μεταξύ 2008 και 2018. Ειδικότερα επρόκειτο για:

  • 7.739 πάσχοντες από νόσο του Crohn
  • 12.934 πάσχοντες από ελκώδη κολίτιδα

Οι ερευνητές εστίασαν στα ευρήματα των αιματολογικών εξετάσεών τους την 10ετία που προηγήθηκε της διαγνώσεώς τους. Τα συνέκριναν με εκείνα των εξετάσεων 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που έπασχαν από άλλα νοσήματα.

Η σύγκριση έδειξε πως υπήρχαν χαρακτηριστικές διαφορές σε διάφορα ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αλλά και στα αιμοσφαίρια των ασθενών. Οι διαφορές αυτές εντοπίστηκαν:

  • 8 χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου του Crohn
  • 3 χρόνια πριν από τη διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας

«Τεράστιο περιθώριο παρέμβασης»

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως υπάρχει «τεράστιο περιθώριο να παρέμβουμε με τροποποιήσεις του τρόπου ζωής ή αποτελεσματικές θεραπείες, που θα αποτρέψουν την ανάγκη για χειρουργική θεραπεία αμέσως μετά τη διάγνωση», τόνισε ο Dr. Lee.

Όπως εξήγησε, οι διαφορές που ανιχνεύθηκαν στη μελέτη από μόνες τους δεν θα προκαλούσαν ανησυχία. Και αυτό διότι οι τιμές των διαφόρων δεικτών μεμονωμένα βρίσκονταν εντός των φυσιολογικών ορίων. Ωστόσο όλες μαζί δημιουργούσαν ένα μοτίβο που βρέθηκε να είναι κοινό στους ασθενείς κατά τα χρόνια πριν τη διάγνωσή τους.

Με βάση τα ευρήματά τους οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν αλγόριθμο, τον οποίο θα δοκιμάσουν σε μεγαλύτερους πληθυσμούς ασθενών. Θέλουν επίσης να διερευνήσουν εάν η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία, μπορεί να μειώσει τις βλάβες της νόσου Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.

Φωτογραφία: iStock