Eκστρατεία Eνημέρωσης από τον ΙΗΣΩ για τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο ΙΗΣΩ, στο πλαίσιο ενημέρωσης των ασθενών και ευαισθητοποίησης του κοινού, ξεκίνησε Εκστρατεία Ενημέρωσης για τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα σε δήμους και ενορίες της Δυτικής Αττικής. Πρώτος σταθμός της Εκστρατείας, η ανοικτή Ενημερωτική Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιουνίου, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Περιστερίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με τις ομιλίες τους οι δύο ειδικοί ρευματολόγοι, κος Δημήτριος Τσερώνης και κα Ευαγγελία Τσιαντούλα. Τον συντονισμό της Ενημερωτικής Εκδήλωσης πραγματοποίησε η κα Πελαγία Κατσιμπρή, επιμελήτρια του Π.Γ.Ν., ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η κα Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Περιστερίου.

Κατά την ομιλία του ο κος Δημήτριος Τσερώνης τόνισε: «H ινομυαλγία είναι μια παθολογική οντότητα που χαρακτηρίζεται από χρόνιο, διάχυτο σωματικό άλγος και συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα συμπτώματα, όπως κόπωση, διαταραχή του ύπνου, αγχώδης συνδρομή κ.α. Προσβάλει κυρίως γυναίκες, 30 έως 50 έτη, και σε μικρότερο βαθμό μπορεί να προσβάλει και άνδρες. Αρκετές φορές συνοδεύει άλλα ρευματικά νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αναλόγως τον βαθμό και την ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το γενικότερο επίπεδο διαβίωσης και την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Η αντιμετώπιση της συνιστάται, στον συνδυασμό αρκετών παρεμβατικών (φαρμακευτικών) και μη μέτρων, έχοντας ως στόχο την ολιστική αντιμετώπιση του συνδρόμου της ινομυαλγίας».

Η κα Ευαγγελία Τσιαντούλα στην ομιλία της επισήμανε: «Σήμερα η πρόοδος της ιατρικής έχει διευκολύνει την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Λόγω ελλιπής ενημέρωσης όμως μόνο το 10% των ασθενών επισκέπτεται τον ρευματολόγο έγκαιρα με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτομος χρόνος από τη θεραπεία, η οποία όταν είναι έγκαιρη μπορεί να αναστείλει και να αναστρέψει τις αλλοιώσεις».
Λίγα λόγια για τον ΙΗΣΩ

Ο Σύλλογος Υποστήριξης Ρευματοπαθών Δυτικής Αττικής ΙΗΣΩ είναι σύλλογος ασθενών με ρευματικά, εκφυλιστικά και μεταβολικά νοσήματα. Δεν αποτελεί μια κλειστή κοινότητα για ασθενείς μόνο των Δυτικών προαστίων αλλά είναι ανοικτός σε όσους θέλουν να ενημερωθούν,να διεκδικήσουν και να μας υποστηρίξουν. Ο σύλλογος ΙΗΣΩ δεν εστιάζει μόνο στους ασθενείς, αλλά απευθύνεται εξίσου στην Πολιτεία και στην ιατρική Κοινότητα, έχοντας έτσι τρία διαφορετικά κοινά, με διαφορετικές ανάγκες ενημέρωσης, επικοινωνίας και προσέγγισης.

Σκοποί του ΙΗΣΩ είναι:
-Η Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ρευματοπαθών και του κοινού.
-Η Στήριξη των ασθενών, του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος.
-Η Διεκδίκηση καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών υγείας και εργασίας.
-Η Προώθηση της έρευνας για την κατανόηση και τη θεραπεία των ρευματικών νοσημάτων.