Εξιτήριο για τον πρώτο ασθενή που έκανε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο

  • Ρούλα Τσουλέα
μεταμόσχευση
Η πρωτοποριακή μεταμόσχευση είχε γίνει στις 16 Μαρτίου. Η υγεία του 62χρονου ασθενούς εξελίσσεται ομαλά.

Ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που υποβλήθηκε σε επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο 62χρονος Richard «Rick» Slayman από τη Μασαχουσέτη επέστρεψε σπίτι του χθες Τετάρτη (τοπική ώρα), μετά από δύο εβδομάδες νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης (MGH). Την σχετική είδηση έκανε γνωστή το ίδιο το νοσοκομείο με μια λιτή ανακοίνωση.

Ο νεφρός που μεταμοσχεύθηκε στον κ. Slayman ήταν γενετικά τροποποιημένος. Επιστήμονες από την βιοτεχνολογική εταιρεία eGenesis στο Κέιμπριτζ αφαίρεσαν επιβλαβή γονίδια του χοίρου και πρόσθεσαν ορισμένα ανθρώπινα, για να βελτιώσουν τη συμβατότητά του με τον δέκτη.

Η μεταμόσχευση είχε γίνει στις 16 Μαρτίου 2024 και είχε διαρκέσει τέσσερις ώρες. Σε δηλώσεις τους στον Τύπο οι γιατροί του ασθενούς είπαν ότι ο νεφρός λειτουργεί καλά και ο κ. Slayman δεν κάνει αιμοκάθαρση.

Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος έχει περιγραφεί ως ιστορικό επίτευγμα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Ο 62χρονος έπασχε από τελικού σταδίου νεφρική νόσο. Είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση με ανθρώπινο νεφρό το 2018, αλλά πέρυσι ο οργανισμός του άρχισε να απορρίπτει το μόσχευμα. Οι γιατροί του πρότειναν να κάνει μεταμόσχευση με νεφρό χοίρου και εκείνος δέχτηκε.

«Δεν το είδα μόνον ως ένα τρόπο να βοηθήσω τον εαυτό μου. Ήταν ένας τρόπος να δώσω ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μία μεταμόσχευση για να ζήσουν», είχε πει.

Ο κ. Slayman περιέγραψε το εξιτήριό του ως «μία νέα αρχή, όχι μόνο για εμένα αλλά για όλους τους ασθενείς που περιμένουν μία μεταμόσχευση νεφρού».

Οι γιατροί που πραγματοποίησαν την πρωτοποριακή επέμβαση την περιέγραψαν ως ένα ιστορικό βήμα που μπορεί να παράσχει μία λύση στην παγκόσμια έλλειψη μοσχευμάτων. Μόνο στις ΗΠΑ βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. Δυστυχώς, καθημερινά πεθαίνουν 17 από αυτούς χωρίς να έχουν χειρουργηθεί. Οι περισσότεροι ασθενείς περιμένουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού.

Φωτογραφία: Massachusetts General Hospital