Εξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο χρόνια πριν τη διάγνωση

  • Ρούλα Τσουλέα
εξέταση αίματος
Μελέτη έδειξε ότι μπορεί να εντοπίσει ίχνη των καρκινικών κυττάρων έως και τέσσερα χρόνια πριν γίνει εμφανής ο καρκίνος στις υπάρχουσες απεικονιστικές και διαγνωστικές εξετάσεις

Μία εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει πέντε συνηθισμένους καρκίνους χρόνια νωρίτερα από τις υπάρχουσες μεθόδους, αναπτύσσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Η εξέταση, που είναι ακόμα ερευνητική (πειραματική), αναζητά στο αίμα ίχνη από ορισμένες χημικές ουσίες των καρκινικών κυττάρων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να ανιχνεύσει ορισμένες μορφές καρκίνου έως και 4 χρόνια νωρίτερα από τις ήδη υπάρχουσες. Οι καρκίνοι αυτοί είναι:

  • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου
  • Ο καρκίνος του οισοφάγου
  • Ο καρκίνος του ήπατος
  • Ο καρκίνος του πνεύμονα
  • Ο καρκίνος του στομάχου

Οι ειδικοί τονίζουν πως εκκρεμεί η επιβεβαίωση των ευρημάτων τους. Ωστόσο οι ενδείξεις από τα πρώτα στοιχεία «γεννούν ελπίδες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής D Kun Zhang, καθηγητής Βιο-μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Όπως εξήγησε, μία απλή εξέταση αίματος που θα ανιχνεύει νωρίτερα τον καρκίνο, θα προσφέρει στους ασθενείς περισσότερες θεραπευτικές επιλογές. Είναι επίσης πιθανό να βελτιώνει την πρόγνωση και την επιβίωση από τη νόσο. Ειδικά οι συγκεκριμένοι καρκίνοι έχουν υψηλό ποσοστό ιάσεως όταν διαγιγνώσκονται νωρίς.

Υψηλή ακρίβεια

Η νέα εξέταση αίματος είναι μία από τις πολλές που βρίσκονται υπό ανάπτυξη ανά τον κόσμο. Ωστόσο έως στιγμής είναι και αυτή με τα υψηλότερα ποσοστά ευαισθησίας, ενώ αποδίδει με ελάχιστη ποσότητα αίματος.

Ο όρος «ευαισθησία» (sensitivity) αφορά την ικανότητα μιας εξέτασης να ανιχνεύει με ακρίβεια τους πάσχοντες από μία νόσο. Στην παρούσα μελέτη, η εξέταση αίματος είχε ευαισθησία σχεδόν 95% στους ασυμπτωματικούς εθελοντές που την έκαναν και αργότερα διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Η εξέταση αίματος αξιολογήθηκε σε 605 ασθενείς. Όλοι τους ήσαν υγιείς και χωρίς συμπτώματα ύποπτα για καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όμως, οι 191 διαγνώστηκαν με μία από τις πέντε προαναφερθείσες μορφές της νόσου.

Η εξέταση αίματος είχε εγείρει έως και τέσσερα χρόνια πριν τη διάγνωση υπόνοιες για καρκίνο στο 95% από αυτούς. «Οι άνθρωποι αυτοί είχαν ήδη ίχνη του καρκίνου στο αίμα τους, 1-4 χρόνια πριν διαγνωστούν», εξήγησε ο Dr Zhang.

Προγνωστική αξία

Η ακρίβεια της εξέτασης παρουσίαζε διακύμανση από καρκίνο σε καρκίνο. Παραδείγματος χάριν, είχε ανιχνεύσει:

  • Όλους τους καρκίνους του ήπατος
  • Το 91% των καρκίνων του οισοφάγου

Η εξέταση αίματος, που έχει ονομαστεί PanSeer, είχε επίσης μερικά ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Αυτά ήταν 5% του συνόλου. Ιδανικά, μία τέτοιου είδους προγνωστική εξέταση αίματος πρέπει να έχει ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μηδέν, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν