Εξατομικευμένη αρθροπλαστική: Η σύγχρονη προσέγγιση στην αντικατάσταση του γόνατος

  • Ρούλα Τσουλέα
αρθροπλαστική
Βασίζεται στην τρισδιάστατη εκτύπωση τεχνητής άρθρωσης, προσαρμοσμένης στην ανατομία του ασθενούς.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κατάσταση που αφορά μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι προκαλεί τη διάβρωση του χόνδρου των αρθρώσεων, οδηγώντας σε εξουθενωτικό πόνο, δυσκαμψία και περιορισμένη κινητικότητα.

αρθροπλαστική

Γράφει ο Δρ. Βασίλειος Σακελλαρίου

Για όσους αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες, η χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής για την αντικατάστασης του φθαρμένου γόνατος με μια νέα, τεχνητή άρθρωση συχνά αναδεικνύεται ως η καλύτερη λύση για την αποκατάσταση της ποιότητας ζωής τους.

Ωστόσο, σε ορισμένες δύσκολες και πολύπλοκές περιπτώσεις οι παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές μερικές φορές αδυνατούν να επιτύχουν την ακριβή ευθυγράμμιση και την ισορροπία που απαιτούνται για τη βέλτιστη αποκατάσταση της άρθρωσης, οδηγώντας δυνητικά σε μη βέλτιστα αποτελέσματα και επιπλοκές.

Απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις έρχεται να δώσει η Εξατομικευμένη Αρθροπλαστική, ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στην Ορθοπεδική που φέρνει την επανάσταση στην χειρουργική γόνατος στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση, η οποία συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων τάσεων στην Ορθοπεδική:

  • Είναι ελάχιστα επεμβατική και διασφαλίζει την προστασία των ιστών της άρθρωσης από υπερβολικές βλάβες, σε αντίθεση με άλλες πιο συμβατικές προσεγγίσεις του παρελθόντος.
  • Αφορά στην τοποθέτηση εμφυτεύματος που είναι «κομμένο και ραμμένο» στα ανατομικά χαρακτηριστικά εκάστου ασθενούς και όχι, όπως γινόταν μέχρι πρότινος, όπου υπήρχε μία λύση για όλους τους ασθενείς.
  • Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς επιτυγχάνεται άνευ προηγουμένου σταθερότητα, λειτουργικότητα και εύρος κίνησης της άρθρωσης, με τους ασθενείς να έχουν φυσική αίσθηση και να εκφράζουν πολύ υψηλά επίπεδα ικανοποίησης.

Τρισδιάστατη εκτύπωση

Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται στην εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν με τη μοναδική ανατομία του ασθενούς. Έτσι αντιμετωπίζουν περίπλοκες περιπτώσεις, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με προθέσεις γενικής χρήσης.

Μέχρι πρότινος, οι επιλογές στις διαστάσεις των εμφυτευμάτων ήταν περιορισμένες, ενώ η κατασκευή τους γινόταν με συμβατικές μεθόδους. Ωστόσο, χάρη στις εξελίξεις στην τεχνολογία και ιδιαίτερα στην τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing), μπορεί σήμερα να κατασκευαστεί από το μηδέν ένα εμφύτευμα που ταιριάζει ιδανικά στην ανατομία και τη μορφολογία εκάστου ασθενούς.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κίνηση και η λειτουργία της νέας, τεχνητής άρθρωσης να προσεγγίζει περισσότερο από ποτέ τα επίπεδα του φυσικού γόνατος.

Κλειδί για τη δημιουργία των εξατομικευμένων εμφυτευμάτων και την επιτυχή εφαρμογή τους σε μια αρθροπλαστική γόνατος είναι ο πολύ καλός προεγχειρητικός σχεδιασμός. Η όλη επέμβαση σχεδιάζεται με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας απεικόνισης (όπως αξονική και μαγνητική τομογραφία), που διασφαλίζει τόσο την κατασκευή του εμφυτεύματος σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς, όσο και την τοποθέτησή του με απόλυτη ακρίβεια.

Ο Δρ. Βασίλειος Σακελλαρίου είναι ορθοπεδικός, διευθυντής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (MIS) Ισχίου-Γόνατος & Μυοσκελετικής Ογκολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών