Εκκολπωματίτιδα: Τι προσέχουμε στην σοβαρή πάθηση του εντέρου – Τα σημάδια της

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εκκολπωματίτιδα
Η εκκολπωματίτιδα προκύπτει όταν αδύναμες περιοχές στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου διογκώνονται προς τα έξω και σχηματίζουν μικροσκοπικά “σακουλάκια” (εκκολπώματα).

Πολλοί πάσχουν από εκκολπωματίτιδα καθώς μεγαλώνουν. Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από εκκολπωματίτιδα.

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν αυτή την κατάσταση. Συχνά η διάγνωση της εκκολπωματίτιδας γίνεται για πρώτη φορά σε κάποια κολονοσκόπηση ή αξονική τομογραφία κοιλίας για άλλον λόγο. Η εκκολπωματίτιδα δεν προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα, αλλά τα άτομα που έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή είναι επιρρεπή σε δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και κοιλιακή δυσφορία μετά το φαγητό είναι πιο πιθανό να την έχουν.

“Αν και η εκκολπωματίτιδα είναι πολύ κοινή, μόνο ένα μικρό ποσοστό των ατόμων που την έχουν θα αναπτύξει εκκολπωματίτιδα που προκαλείται από φλεγμονή ή μόλυνση ενός από αυτά τα σακουλάκια”, λέει ο δρ. Matthew Hamilton, γαστρεντερολόγος στο Brigham and Women’s Hospital του Harvard.

Εκκολπωματίτιδα: Γνωρίστε τα σημάδια

Τα πιο κοινά συμπτώματα εκκολπωματίτιδας είναι ο κοιλιακός πόνος (συνήθως στην κάτω αριστερή πλευρά) και ο πυρετός. Ο πόνος είναι ευδιάκριτος και έντονος και μπορεί να διαρκέσει για μερικές ώρες. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν συνδυασμό των εξής:

  • απώλεια όρεξης
  • ναυτία
  • έμετος
  • φούσκωμα και κράμπες στην κοιλιά και
  • δυσκολία διέλευσης αερίων ή κοπράνων

Μια ήπια περίπτωση εκκολπωματίτιδας που προκαλεί ελάχιστο μόνο πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα μπορεί να υποχωρήσει μόνη της μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Ωστόσο, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν ή αισθάνεστε χειρότερα, δηλαδή αν έχετε:

  • αυξανόμενο πόνο
  • πυρετό
  • αιματηρά κόπρανα
  • κοιλιακό φούσκωμα με έμετο

Η θεραπεία εξαρτάται από το εάν έχετε απλή ή περίπλοκη εκκολπωματίτιδα. Ο γιατρός σας μπορεί να το καθορίσει χρησιμοποιώντας συνδυασμό εξετάσεων αίματος και απεικονιστικών εξετάσεων, όπως αξονική τομογραφία.

εκκολπωματίτιδα

Πώς αντιμετωπίζεται η απλή εκκολπωματίτιδα

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η απλή εκκολπωματίτιδα είναι η λιγότερο σοβαρή από τις δύο εκδοχές της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι η φλεγμονή, ή η μόλυνση περιορίζεται σε ένα τμήμα του παχέος εντέρου και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις παραγόντων που προκαλούν επιπλοκές.

Η απλή εκκολπωματίτιδα αντιμετωπίζεται συνήθως στο σπίτι με από του στόματος λήψη αντιβιοτικών. Θα σας συνταγογραφηθεί επίσης «εντερική ανάπαυση» για μερικές ημέρες, κάτι που συχνά περιλαμβάνει μια ολιγοήμερη διαυγή υγρή διατροφή. Αυτό δίνει στο έντερο την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να θεραπευτεί και μπορεί να μειώσει τον πόνο. Επιπλέον, θα ακολουθήσετε μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες (περίπου 10-15 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα) μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματά σας. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτούν για να λάβουν αντιβιοτικά ενδοφλεβίως.

Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι πιο πιθανή εάν είστε 65 ετών ή άνω ή έχετε άλλες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, όπως:

  • καρδιακές παθήσεις
  • διαβήτη
  • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Οι ασθενείς συνήθως αρχίζουν να αισθάνονται βελτίωση από τη θεραπεία μετά από περίπου τρεις ημέρες. Εάν αισθάνεστε αρκετά καλά και τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, μπορείτε σταδιακά να επανέλθετε στην κανονική σας διατροφή.

Εάν η εκκολπωματίτιδα δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά μετά από μια εβδομάδα, πιθανότατα θα υποβληθείτε σε αξονική τομογραφία και άλλες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν έχετε περίπλοκη εκκολπωματίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζεται η περίπλοκη εκκολπωματίτιδα

Η περίπλοκη εκκολπωματίτιδα σημαίνει ότι έχετε μια συγκεκριμένη επιπλοκή που απαιτεί μεγαλύτερη θεραπεία ενδοφλέβιας χορήγησης αντιβιοτικών και πιθανώς χειρουργική επέμβαση.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να αναπτύξει ουλές σε ένα τμήμα του παχέος εντέρου, όπου είχε προηγουμένως εκκολπωματίτιδα. Αυτό προκαλεί στένωση στο παχύ έντερο σε εκείνο το σημείο. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ανθυγιεινό τμήμα του παχέος εντέρου αφαιρείται και το υπόλοιπο στη συνέχεια επανασυνδέεται.

Άλλοι τύποι επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μιας ενεργού μόλυνσης εκκολπωματίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Απόστημα: Ένα εκκολπωματικό απόστημα είναι μια συλλογή πύου (υγρό που μπορεί να σχηματιστεί στο σημείο της λοίμωξης) έξω από το εντερικό τοίχωμα. Εάν το απόστημα δεν βελτιωθεί με αντιβιοτικά, ο γιατρός σας θα χρειαστεί να αποστραγγίσει το πύον χρησιμοποιώντας μια βελόνα, με την βοήθεια εικόνων σε αξονική τομογραφία.
  • Διάτρηση: Η εκκολπωματίτιδα μπορεί να προκαλέσει τρύπα στο παχύ έντερο. Αυτή επιτρέπει στο περιεχόμενο του εντέρου να χυθεί στην κοιλιακή κοιλότητα. Εάν έχετε διάτρηση, η κοιλιά σας μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητη στο άγγιγμα, σκληρή, ή διευρυμένη. Η χειρουργική επέμβαση επιδιορθώνει την τρύπα. Μερικές φορές μέρος του παχέος εντέρου γύρω από την τρύπα πρέπει να αφαιρεθεί.
  • Συρίγγιο: Ένα συρίγγιο είναι μια ανώμαλη σύνδεση μεταξύ του φλεγμονώδους και μολυσμένου τμήματος του παχέος εντέρου και των γειτονικών οργάνων, όπως άλλα μέρη του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης. Η χειρουργική επέμβαση συνίσταται σε εκτομή του παχέος εντέρου και αφαίρεση του συριγγίου.

Μπορεί να προληφθεί η εκκολπωματίτιδα;

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και η διαχείριση του στρες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εξογκωμάτων (σακουλάκια, ή εκκολπώματα) στο παχύ έντερο. Είναι λογικό λοιπόν ότι αυτές οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να βοηθήσουν να γίνει λιγότερο πιθανή η εκκολπωματίτιδα. Ωστόσο, από την στιγμή που έχετε εκκολπωματίτιδα, δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος για να αποτρέψετε την μόλυνση, ή την φλεγμονή ενός εκ των εκκολπωμάτων.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 4 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο

Καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού: Τα συμπτώματα που θέλουν προσοχή ακόμα αν είστε νέοι

Γαστρεντερίτιδα: Τι να φάτε και τι όχι – Με ποια σημάδια πρέπει να καλέσετε γιατρό

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου