Είναι πρόβλημα για τους πνεύμονες η εισπνοή αέρα, όταν κάνει πολύ κρύο;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κρύο
Ο χειμερινός καιρός μπορεί να επηρεάσει με διάφορους τρόπους την υγεία μας.

Όταν βρίσκεστε έξω σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, είναι συνηθισμένο να νιώθετε δυσφορία ή αίσθημα καύσου από την εισπνοή από το πολύ κρύο στην ατμόσφαιρα.

Μπορούν οι χαμηλές θερμοκρασίες να παγώσουν τους πνεύμονές σας;

Το σώμα προσπαθεί πάντα να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος (ειδικά του πυρήνα που βρίσκονται τα όργανα) περίπου στους 36-37 °C και οι πνεύμονές σας βρίσκονται ακριβώς εκεί. Αν δεν κινδυνεύει ολόκληρο το σώμα σας, το πάγωμα των πνευμόνων σας δεν είναι κάτι που πρέπει να σας απασχολεί.

Το σώμα είναι καλά σχεδιασμένο για να προσαρμόζεται στον κρύο αέρα. Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που επιτρέπουν τη θέρμανση και την ύγρανση του αέρα προτού αυτός φτάσει στους πνεύμονες, όπου συμβαίνει μια ανταλλαγή αερίων. Ο κρύος αέρας είναι γενικά πιο ξηρός και το σώμα σας εργάζεται για να τον υγράνει. Σε αυτήν τη διαδικασία, μπορεί να προκληθεί ερεθισμός στους αεραγωγούς, ο οποίος οδηγεί σε μια διαδικασία που ονομάζεται βρογχοσπασμός (bronchospasm): οι αεραγωγοί στενεύουν, σφίγγουν και έχετε αυτό το αίσθημα δύσπνοιας.

Πώς επηρεάζει η αναπνοή σε κρύο καιρό τα άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια;

Ο υπερβολικός κρύος αέρας μπορεί να είναι επικίνδυνος για οποιονδήποτε, αλλά το κρύο μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα για όσους πάσχουν από χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Με το εμφύσημα, για παράδειγμα, ο κρύος αέρας μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στη βρογχική δίοδο, καθιστώντας την αναπνοή πιο δύσκολη.

Τα άτομα με αναπνευστικές παθήσεις (άσθμα, ΧΑΠ ή άλλες πνευμονικές παθήσεις) είναι πιο επιρρεπή σε επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, όταν εκτίθενται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν για να προστατευτούν είναι να είναι προετοιμασμένοι:

  • έτοιμα τα εισπνεόμενα φάρμακα αν έχουν άσθμα
  • μια γεννήτρια έκτακτης ανάγκης για τον ιατρικό τους εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες, μηχανές CPAP ή συμπυκνωτές οξυγόνου

Πώς να αναπνέετε με ασφάλεια σε κρύο καιρό

Εάν πρέπει να είστε έξω, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

  • Εισπνέετε από την μύτη και εκπνέετε από το στόμα: Η μύτη κάνει καλύτερη δουλειά στο να υγραίνει και να ζεσταίνει τον αέρα σε σχέση με το στόμα.
  • Φορέστε full-face μάσκα ή τυλίξτε ένα κασκόλ γύρω από την μύτη και το στόμα: Αυτά τα αντικείμενα μπορούν να παγιδέψουν μέρος της θερμότητας και της υγρασίας από την αναπνοή σας.
  • Αποφύγετε την άσκηση σε εξωτερικό περιβάλλον: Η βαρύτερη αναπνοή κατά τη διάρκεια της άσκησης σε κρύο καιρό μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα άσθματος, ΧΑΠ ή χρόνιων πνευμονικών παθήσεων.

Πηγή: https://www.mayoclinichealthsystem.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοινό κρυολόγημα: Πού οφείλεται, πώς και για πόσο κολλάει, θεραπεία, φάρμακα και πιθανές επιπλοκές

Επιστημονικές συμβουλές-κόλπα για να μείνετε ζεστοί τις μέρες που κάνει πολύ κρύο

Γιατί το κρύο επιδεινώνει τα προβλήματα στην καρδιά

Μπορεί με το μπάνιο σε κρύο νερό να κάψετε σωματικό λίπος; Νέα έρευνα λέει ναι!

φωτό: iStock