Η έγκυος δεν είναι άρρωστη- Απόλαυση της καθημερινότητας με μέτρο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
στο πλάι
Το συγγενικό περιβάλλον συχνά αγχώνει την έγκυο, θεωρώντας την λίγο ή πολύ…άρρωστη. Αντίληψη που δεν θα πρέπει να υφίσταται και η έγκυος να αφεθεί ελεύθερη να ζήσει την καθημερινότητά της, ακολουθώντας φυσικά τις οδηγίες του ιατρού της.

του Δρος Νικολάου Σκαρτάδου, Μαιευτήρα Χειρουργού- Γυναικολόγου

«Και για ψώνια θα πάει η γυναίκα που είναι έγκυος και τις διακοπές της θα προγραμματίσει κι ένα ποτηράκι κρασί θα πιεί και στο γυμναστήριο θα πάει  και τις χαρές της θάλασσας θα απολαύσει, ενώ και η σεξουαλική της ζωή δεν θα  αγνοηθεί », τονίζει ο κ. Σκαρτάδος, επισημαίνοντας ωστόσο, πως σαφώς υπάρχουν και κανόνες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για μια υγιή εξέλιξη της εγκυμοσύνης της.

Στα «επιτρέπεται», που είναι αρκετά και περιλαμβάνουν όλες τις μικρές απολαύσεις της ζωής θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρχουν και σημεία που η έγκυος θα πρέπει να προσέξει, και αυτά δεν είναι άλλα από τις υπερβολές που θα πρέπει να αποφύγει. Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να γνωρίζει, πως δεν επιτρέπεται να παραμένει σε χώρο καπνιστών, δεν επιτρέπεται να μετακινήσει έναν..καναπέ ή να…τινάξει τα χαλιά, ή και άλλα «απαγορεύεται», που όμως δεν προκαλούν κανενός είδους στέρηση στο να απολαμβάνει ως καθημερινός άνθρωπος όλες εκείνες τις στιγμές, που σε όλους μας φαίνονται φυσιολογικές και εν πολλοίς αδιαπραγμάτευτες.

« Η έγκυος δεν είναι άρρωστη και οι διάφοροι μύθοι γύρω από την εγκυμοσύνη έχουν καταργηθεί πλέον» προσθέτει ο κ. Σκαρτάδος, «με την μέλλουσα μαμά να έχει κάθε δικαίωμα να ζει την καθημερινότητά της χωρίς την καλοπροαίρετη «ασφυξία» που προκαλεί το ενδιαφέρον του στενού της περιβάλλοντος, αλλά ακούγοντας η ίδια το σώμα της και τις ανάγκες του που αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα των επόμενων κινήσεών της».