1 στις 2 γυναίκες που εμφανίζει διαβήτη στην εγκυμοσύνη κινδυνεύει με πρόωρο θάνατο

  • Iatropedia newsroom
εγκυμοσύνη
Ερευνητές διαπίστωσανότι οι γυναίκες που είχαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είχαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας - έως και 40 χρόνια αργότερα.

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, για πολλά χρόνια μετά τη γέννα, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Μια ομάδα ερευνητών από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, στις ΗΠΑ, και το Πανεπιστήμιο Lund, στη Σουηδία, ανακάλυψαν μέσω μιας μεγάλης έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, ότι όλες οι επιπλοκές θεωρούνται παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο, λόγω επιπτώσεων στην υγεία.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που αντιμετωπίζουν επιπλοκές υγείας, όπως η προεκλαμψία (υπέρταση και λευκωματουρία ούρων) , έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γέννηση.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η ερευνητική ομάδα αναρωτήθηκε αν οι επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη ή και τη γέννηση ενός μωρού μπορεί να έχει αντίκτυπο στα ποσοστά θνησιμότητας των μητέρων.

Δείτε επίσης: Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, υψηλότερος κίνδυνος για την καρδιά στα παιδιά [μελέτη]

Τι έδειξε η έρευνα

Η έρευνα έγινε συγκεντρώνοντας τα δεδομένα υγείας από 2,2 εκατομμυρία γυναίκες στη Σουηδία που είχαν γεννήσει μεταξύ των ετών 1973 και 2015.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τις προοπτικές των γυναικών που είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας σχετικά με τη γέννηση του παιδιού τους με γυναίκες που δεν είχαν επιπλοκές ή δεν είχαν γεννήσει. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν επιπλοκές και σοβαρά προβλήματα είχαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας – έως και 40 χρόνια αργότερα.

Διαπίστωσαν, για παράδειγμα, ότι οι γυναίκες που είχαν παρουσιάσει διαβήτη κύησης σημείωσαν αύξηση στα ποσοστά θνησιμότητας έως και 53%, και εκείνες που προχώρησαν σε πρόωρο τοκετό παρουσίασαν αύξηση 41%. Διαπίστωσαν επίσης ότι όσες γέννησαν μωρά μικρότερα από τον μέσο όρο είχαν αύξηση 30%. Τέλος, οι γυναίκες με αιματολογικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη είχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 27%, ενώ όσες πάθησαν από προεκλαμψία κατά 13%.

Για να είναι τα αποτελέσματα όσο πιο έγκυρα γίνεται, οι ερευνητές μελέτησαν και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν την υγεία αυτών των γυναικών, όπως η γενετική και η κληρονομικότητα, ενώ μάλιστα συμπεριέλαβαν στη μελέτη τα αδέρφια τους. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας παρέμειναν σε αυτές τις γυναίκες μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Η ερευνητική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης όταν αξιολογούν την υγεία των ασθενών τους. Σημειώνουν επίσης ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί γιατί αυτές οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Πηγή: medicalxpress.com / Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Πρόωρος τοκετός: Αυξημένος κίνδυνος από την έκθεση σε χημικές ουσίες που έχουν τα πλαστικά και τα καλλυντικά