Εγκρίθηκε στην Ευρώπη νέα ινσουλίνη ταχείας δράσης και παιδιά και εφήβους

  • Γιάννα Σουλάκη
ινσουλίνη
H ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης εγκρίθηκε στην Ευρώπη για τη θεραπεία του διαβήτη σε εφήβους και παιδιά ηλικίας ενός έτους και άνω.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την επέκταση ένδειξης, σε ινσουλίνη ταχείας δράσης για τη θεραπεία του διαβήτη σε εφήβους και παιδιά (ηλικίας ενός έτους και άνω), σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Novo Nordisk. Η συγκεκριμένη επέκταση έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενη ένδειξη, η οποία αφορούσε αποκλειστικά τους ενήλικες.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διευρύνει την ένδειξη της ινσουλίνης aspart ταχείας δράσης, καθιστώντας τη διαθέσιμη σε αυτό το νεότερο σε ηλικία πληθυσμό» είπε ο Mads Krogsgaard Thomsen, executive vice president και chief science officer της Novo Nordisk. «Με αυτή την ευρύτερη ένδειξη, ελπίζουμε ότι οι έφηβοι και τα παιδιά ηλικίας ενός έτους και άνω θα βρουν την ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης ως μια καλή επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τους».

Νέα ινσουλίνη για παιδιά και εφήβους – Οδηγίες χορήγηση

Για αυτή την παιδιατρική ένδειξη, συστήνεται η χορήγηση της ινσουλίνης aspart ταχείας δράσης να γίνεται πριν από το γεύμα (0-2 λεπτά πριν από την έναρξη του γεύματος). Ωστόσο, η ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης μπορεί να χορηγηθεί και έως 20 λεπτά μετά την έναρξη του γεύματος (μεταγευματική χορήγηση) σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει αβεβαιότητα για τη λήψη του γεύματος. Συστήνεται στενή παρακολούθηση των επιπέδων της γλυκόζης αίματος όταν η ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης χορηγείται μεταγευματικά στο δείπνο προκειμένου να αποφευχθεί η βραδινή υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα)1.

Σχετικά με την ινσουλίνη ταχείας δράσης

Η ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης είναι η μόνη εγκεκριμένη, νέας γενιάς, ενέσιμη γευματική ινσουλίνη υπέρ-ταχείας δράσης. Σε σύγκριση με τη συμβατική μορφή της ινσουλίνης aspart, η ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης είναι η ινσουλίνη aspart σε ένα καινοτόμο σκεύασμα στο οποίο έχουν προστεθεί δύο έκδοχα: η Βιταμίνη Β3 (νικοτιναμίδιο), για την αύξηση της ταχύτητας απορρόφησης, και ένα φυσικό αμινοξύ (L-Αργινίνη) για λόγους σταθερότητας. Η ινσουλίνη aspart ταχείας δράσης ενδείκνυται για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά ηλικίας ενός έτους και άνω.