Εγκρίθηκε η πρώτη θεραπεία για τον θανατηφόρο ιό Έμπολα

  • Ρούλα Τσουλέα
Έμπολα
Το φάρμακο λέγεται Inmazeb και εγκρίθηκε από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων. Προορίζεται για παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν αιμορραγικό πυρετό Έμπολα.

Το πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση του αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο ιός Έμπολα του Ζαΐρ, μία σπάνια αλλά συχνά θανατηφόρο νόσο, ενέκρινε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Το φάρμακο λέγεται Inmazeb και προορίζεται για ενήλικες και παιδιά που μολύνονται από τον επικίνδυνο ιό. Το Inmazeb είναι συνδυασμός τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων:

  1. Της ατολτιβιμάμπης (atoltivimab)
  2. Της μαφτιβιμάμπης (maftivimab)
  3. Της οδεσιβιμάμπης (odesivimab-ebgn)

Όπως εξηγεί η FDA στην σχετική ανακοίνωσή της, ο ιός Έμπολα του Ζαΐρ είναι ο πλέον επικίνδυνος από τους τέσσερις ιούς του γένους ebolavirus που μπορεί να προκαλέσουν δυνητικά θανατηφόρα νόσο στους ανθρώπους.

Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα άγρια ζώα και εξαπλώνεται με την άμεση επαφή με αίμα, σωματικά υγρά και ιστούς ασθενών. Μεταδίδεται επίσης με την άμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα και επιφάνειες, όπως κλινοσκεπάσματα και ρούχα. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης διατρέχουν όσοι φροντίζουν τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στην Υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ιός Έμπολα έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Κατά μέσον όρο φθάνει το 50%. Στις επιδημίες που έχουν αναφερθεί έως σήμερα, η θνησιμότητα κυμαινόταν από 25% έως 90%.

Έως τώρα, όμως, δεν υπήρχε κάποια ειδική θεραπεία γι’ αυτόν. Έτσι, στους ασθενείς χορηγείται υποστηρικτική φροντίδα (π.χ. ενδοφλέβια χορήγηση υγρών) και αντιμετώπιση των επιμέρους συμπτωμάτων.

Πως δρα το νέο φάρμακο

Το νέο φάρμακο στοχεύει μία ουσία (γλυκοπρωτεΐνη) που υπάρχει στην επιφάνεια του ιού Έμπολα. Η γλυκοπρωτεΐνη αυτή ενώνεται με μία άλλη πρωτεΐνη (υποδοχέας) που βρίσκεται στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων, επιτρέποντας την είσοδο του ιού μέσα τους.

Τα τρία αντισώματα από τα οποία αποτελείται το Inmazeb ενώνονται ταυτοχρόνως με την γλυκοπρωτεΐνη του ιού Έμπολα. Με αυτό τον τρόπο δεν την αφήνουν να ενωθεί με τον πρωτεϊνικό υποδοχέα των ανθρώπων κυττάρων και έτσι αυτά δεν μολύνονται από τον ιό.

Πόσο μειώνει τη θνησιμότητα

Το Inmazeb αξιολογήθηκε σε 382 ενήλικες και παιδιά με αιμορραγικό πυρετό από τον ιό Έμπολα του Ζαΐρ. Η σχετική κλινική μελέτη ονομάζεται PALM και διεξήχθη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Στη χώρα αυτή υπήρξε επιδημία Έμπολα την περίοδο 2018-2019.

Κύριος στόχος της μελέτης PALM ήταν να εξακριβωθεί εάν το Inmazeb μειώνει τη θνησιμότητα από τον επικίνδυνο ιό. Οι ασθενείς που συμμετείχαν χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Οι 154 έλαβαν ενδοφλεβίως το φάρμακο (50 mg από κάθε μονοκλωνικό αντίσωμα) και οι υπόλοιποι όχι.

Όπως έδειξε η μελέτη, στην οποία βασίστηκε η έγκριση, τέσσερις εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας η θνησιμότητα ήταν:

  • 33,8% μεταξύ των ασθενών που έλαβαν το Inmazeb
  • 51% μεταξύ όσων δεν το έλαβαν

«Η έγκριση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα», δήλωσε ο Dr. John Farley, διευθυντής του Γραφείου Λοιμωδών Νόσων στο Κέντρο Αξιολόγησης & Έρευνας Φαρμάκων (CDER) της FDA. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για εξελιγμένες θεραπείες που θα καταπολεμήσουν αυτή τη λοιμώδη νόσο. Η νέα έγκριση αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου προς την κατεύθυνση αυτή».

Το Inmazeb παράγεται από την εταιρεία Regeneron στην οποία και χορηγήθηκε η έγκριση. Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2019 είχε εγκριθεί και το πρώτο εμβόλιο για την προστασία από τη μόλυνση από τον ιό Έμπολα.