Εγκρίθηκε η κολχικίνη για προστασία από έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο

  • Ρούλα Τσουλέα
κολχικίνη
Τι αποφάσισε ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων. Για ποιες πληθυσμιακές ομάδες προορίζεται το φάρμακο.

Το πρώτο ειδικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που μπορεί να μειώσει τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά και άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια ενέκρινε η αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ. Πρόκειται για την κολχικίνη, ένα παλαιό φάρμακο που έως τώρα χορηγείτο για την αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας και της περικαρδίτιδας.

Όπως ανακοίνωσε η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε τη χαμηλή δόση κολχικίνης ως «την πρώτη αντιφλεγμονώδη αθηροπροστατευτική καρδιαγγειακή θεραπεία».

Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει τα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια σε ενήλικες ασθενείς που έχουν ήδη αθηροσκλήρωση (καρδιοπάθεια). Μπορεί επίσης να δράσει προστατευτικά σε άτομα με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή της.

Η καρδιοπάθεια αναπτύσσεται όταν συσσωρεύονται λιπώδη ιζήματα στα εσωτερικά τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών. Τα ιζήματα αυτά δημιουργούν μία πλάκα (αθηρωματική πλάκα) που προκαλεί στένωση στον αυλό των αρτηριών (όπως το πουρί προκαλεί στένωση στους σωλήνες του νερού). Η αθηρωματική πλάκα σκληραίνει επίσης τις αρτηρίες.

Στον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας (επομένως στην αθηροσκλήρωση) παίζει καθοριστικό ρόλο η φλεγμονή, την οποία καταπολεμά η κολχικίνη. Αν η αθηρωματική πλάκα «σπάσει» (υποστεί ρήξη) σε κάποιο σημείο της και απελευθερωθεί κάποιο τμήμα της, η συνέπεια μπορεί να είναι ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Η νέα έγκριση αφορά δισκία κολχικίνης με περιεκτικότητα 0,5 χιλιοστό του γραμμαρίου (mg) από το φάρμακο. Τα δισκία θα λαμβάνονται μία φορά την ημέρα. Η κολχικίνη θα μπορεί να χορηγείται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Οι χορηγούμενες δόσεις για την ουρική αρθρίτιδα και την περικαρδίτιδα είναι υψηλότερες.

Από ποια επεισόδια προφυλάσσει

Μελέτες που διεξήχθησαν με την κολχικίνη έδειξαν ότι στους καρδιοπαθείς μπορεί να μειώσει κατά 31% τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου. Το ποσοστό αυτό είναι επιπλέον της μείωσης του κινδύνου που παρέχει η καθιερωμένη φροντίδα τους, τονίζει η εταιρεία.

Στα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια από τα οποία προφυλάσσει η χαμηλή δόση κολχικίνης συμπεριλαμβάνονται:

  • Το έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Η στεφανιαία επαναγγείωση
  • Ο καρδιαγγειακός θάνατος

Το νέο φάρμακο θα χορηγείται με ιατρική συνταγή. Στις ΗΠΑ αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα εφέτος, σύμφωνα με την εταιρεία Agepha Pharma.

Η χαμηλής δόση κολχικίνη θα διατεθεί στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Lodoco. Δεν είναι κατάλληλη για τους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια ή σοβαρή νόσο του ήπατος. Επιπλέον, δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με ορισμένα άλλα φάρμακα (λ.χ. το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη και το αντιμυκητιασικό κετοκοναζόλη).

Υπενθυμίζεται ότι για την κολχικίνη είχε γίνει πολύ συζήτηση στη διάρκεια της πανδημίας, όταν μελετήθηκε ως πιθανή θεραπεία για την COVID-19.

Φωτογραφία: iStock