Έγκριση θεραπειών με pembrolizumab για καρκίνο κεφαλής & τραχήλου

  • Ρούλα Τσουλέα
pembrolizumab
Νέες θεραπείες 1ης γραμμής εγκρίθηκαν για το μεταστατικό ή μη εγχειρήσιμο υποτροπιάζον καρκίνωμα κεφαλής και τραχήλου εκ πλακωδών κυττάρων.

Το φάρμακο pembrolizumab, μόνο ή σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, ως θεραπείας 1ης γραμμής ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου κεφαλής & τραχήλου.

Σύμφωνα με την έγκρισή της, το pembrolizumab μπορεί να χορηγείται ως θεραπεία 1ης γραμμής για:

  • Το μεταστατικό καρκίνωμα κεφαλής και τραχήλου εκ πλακωδών κυττάρων (HNSCC)
  • Το ανεγχείρητο, υποτροπιάζον HNSCC

Για να λάβουν το φάρμακο, οι ασθενείς πρέπει να έχουν όγκους θετικούς στο PD-L1 (CPS ≥1). Το PD-L1 είναι μία ουσία που παράγουν μερικοί καρκινικοί όγκοι, για να καταστείλουν την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Αυτό επιτυγχάνεται όταν η συγκεκριμένη ουσία ενωθεί με τον υποδοχέα PD-1 που φέρουν τα λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού. Όταν η ουσία και ο υποδοχέας ενωθούν, καταστέλλεται η αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Οι ανοσοθεραπείες όπως το pembrolizoumab δεσμεύουν αυτό τον υποδοχέα, με συνέπεια να μην μπορεί να δράσει η ουσία PD-L1. Έτσι το ανοσοποιητικό παραμένει ελεύθερο να επιτεθεί στον καρκίνο.

Η έγκριση του pembrolizoumab ως μονοθεραπείας ή σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία για τον καρκίνο κεφαλής & τραχήλου βασίστηκε στα ευρήματα της μελέτης KEYNOTE-048. Όπως έδειξε η μελέτη, τόσο ως μονοθεραπεία όσο και σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία το pembrolizumab βελτίωνε τη συνολική επιβίωση των ασθενών.

Η χημειοθεραπεία που μπορεί να συγχορηγείται με το pembrolizumab είναι συνδυασμός πλατίνας και 5-φθοροουρακίλης (5-FU).

«Το μεταστατικό ή ανεγχείρητο υποτροπιάζον HNSCC είναι εξουθενωτική νόσος, καθώς επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση του ασθενούς και τις καθημερινές λειτουργίες του, όπως το φαγητό και την ομιλία», δήλωσε ο ερευνητής Dr Kevin Harrington, καθηγητής Βιολογικών Θεραπειών Καρκίνου στο Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου (ICR) του Λονδίνου και κλινικός ογκολόγος στο Royal Marsden NHS Foundation Trust.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ανάγκη για νέες θεραπευτικές επιλογές, μας ενθαρρύνει η σημερινή έγκριση του pembrolizumab στην Ευρώπη. Η έγκριση αυτή θα επιτρέψει σε ορισμένους ασθενείς να υποβληθούν σε ανοσοθεραπεία νωρίτερα κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους», πρόσθεσε.

Η συγκεκριμένη έγκριση επιτρέπει την διάθεση του pembrolizumab στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

Ο καρκίνος κεφαλής & τραχήλου

Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου συμπεριλαμβάνει διάφορους όγκους που αναπτύσσονται:

  • Γύρω από τον λαιμό
  • Στον λάρυγγα
  • Στη μύτη
  • Στους παραρρίνιους κόλπους
  • Στο στόμα

Οι περισσότεροι τύποι καρκίνων κεφαλής και τραχήλου είναι καρκινώματα εκ πλακωδών κυττάρων. Αρχίζουν από τα επίπεδα, πλακώδη κύτταρα τα οποία σχηματίζουν τον βλεννογόνο που επιστρώνει τις δομές της κεφαλής και του τραχήλου (στόμα, μύτη, λαιμό). Το κάπνισμα και το αλκοόλ αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως αυτών των καρκίνων.

Εκτιμάται ότι το 2018 διαγνώσθηκαν παγκοσμίως περισσότερα από 705.000 νέα περιστατικά. Οι παγκόσμιοι θάνατοι ανήλθαν σε 385.000. Στην Ελλάδα, την ίδια χρονιά υπολογίζεται ότι υπήρξαν 1.500 νέα περιστατικά. Καταγράφηκαν επίσης 626 θάνατοι.