Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Τι να προσέξετε

  • Iatropedia
Αν είστε 35 ετών και άνω και ανησυχείτε για τους κινδύνους που συνδέονται με μία εγκυμοσύνη πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που εξετάζονται εκτός από την ηλικία σας. Αν και πολλές μελέτες δείχνουν ότι μία εγκυμοσύνη πάνω από αυτή την ηλικία είναι αυξημένου κινδύνου δεν πρέπει να σας πιάνει πανικός.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ορισμένοι κίνδυνοι αυξάνονται με την ηλικία της γυναίκας. Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η κατάσταση της υγείας της γυναίκας πριν από την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκειά της. Εάν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη ή έχει άλλα ιατρικά προβλήματα (ειδικά εάν αυτά τα προβλήματα υγείας δεν είναι καλά ρυθμισμένα) αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και στο κύημα. Για παράδειγμα, μια γυναίκα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να είναι σε φαρμακευτική αγωγή και να έχει ρυθμισμένη την πίεσή της πριν μείνει έγκυος.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν μείνετε έγκυος είναι να βελτιώσετε την υγεία σας κάνοντας τα εξής:

Διατηρήστε ένα ιδανικό σωματικό βάρος

Κάντε γυμναστική

Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή

Ελέγξτε και ρυθμίστε οποιαδήποτε ιατρικά προβλήματα

Κάντε τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο

Προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας

Οι γυναίκες μετά την ηλικία των 35 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τα εξής:

Προβλήματα γονιμότητας. Καθώς αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας η γονιμότητά της μειώνεται φυσιολογικά. Δεν είναι τόσο εύκολο για μια γυναίκα να μείνει έγκυος στην ηλικία των 40 σε σχέση με την ηλικία των 30.

Προεκλαμψία. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα μιας γυναίκας. Μερικές φορές η προεκλαμψία μπορεί να συμβεί πολύ νωρίς σε μια εγκυμοσύνη και να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

Διαβήτης της κύησης. Η εμφάνιση αυξημένου σακχάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή της γυναίκας, καθώς και σε μελλοντικές εγκυμοσύνες. Το βάρος, οι διατροφικές συνήθειες και η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν όλα σημαντικό αντίκτυπο.

Καισαρική. Σε γενικές γραμμές, μια γυναίκα καθώς μεγαλώνει έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειάζεται καισαρική τομή εξαιτίας άλλων επιπλοκών της κύησης.

Μικρότερα μωρά. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν τον κίνδυνο να γεννήσουν μικρότερα μωρά, το οποίο σχετίζεται με μακροχρόνια προβλήματα υγείας του παιδιού.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σεξ και εγκυμοσύνη! Τα ''ναι'' και τα ''όχι''

Μπορεί μια έγκυος να έχει γάτα;