Έγκαιρη διάγνωση οστεοαρθρίτιδας με ένα απλό τεστ

  • Iatropedia
Το πρώτο τεστ αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας πριν αυτή προκαλέσει ζημία στα οστά δεν είναι μακριά, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές.

Ο εντοπισμός ορισμένων πρωτεϊνών στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας αρκετά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα της πάθησης, λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουώρικ στην Βρετανία. Οι ίδιες πρωτεΐνες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως ένα αξιόπιστο μέσο και για την έγκαιρη ανίχνευση του πρώιμου σταδίου της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη αντιμετώπισή της.

Όπως επισημαίνεται στην σχετική έρευνα που δημοσιεύει η επιθεώρηση Scientific Reports, η ανακάλυψη ότι οι πρωτεΐνες CP (citrullinated proteins) αυξάνονται στο αίμα ατόμων που βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας σημαίνει ότι ένα μόνο τεστ αίματος και για τις δύο θα εντόπιζε τον κίνδυνο, διαχωρίζοντας μάλιστα από ποια μορφή της νόσου προέρχεται η απειλή, πολύ πριν αυτή αρχίσει την επιζήμια δράση της.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ασθένεια που σχετίζεται με την γήρανση. Αναπτύσσεται όταν το προστατευτικό στρώμα χόνδρου στο εσωτερικό των αρθρώσεων φθείρεται κατά την διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και «χτυπάει» συνήθως στα γόνατα, τα ισχία, τα δάχτυλα και την κατώτερη σπονδυλική στήλη ενώ εκδηλώνεται σπανίως πριν την ηλικία των 60 ετών.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια συστημική νόσος η οποία επηρεάζει όχι μόνο τις αρθρώσεις αλλά και τους τένοντες, τον συνδετικό ιστό, τους μύες και τον ινώδη ιστό. Πρόκειται για μια κατάσταση αναπηρίας που συχνά προκαλεί πόνο και παραμόρφωση και εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως να ''χτυπήσετε'' τους πόνους από την οστεοαρθρίτιδα