Εγκεφαλικό: Μοναδική συσκευή “αντιστρέφει” την μερική παράλυση μετά από σοβαρό επεισόδιο [vid, pic]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εγκεφαλικό
Μια νέα συσκευή βοήθησε μια ομάδα ασθενών που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να ανακτήσουν τη χρήση των παραλυμένων χεριών τους.

Εγκεφαλικό επεισόδιο – Το μηχάνημα, που αναπτύχθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις, στοχεύει σε ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου, για να στείλει το πρώτο «σήμα κίνησης» στα δάχτυλα.

Μετά από 12 εβδομάδες χρήσης της συσκευής, 10 ασθενείς αύξησαν την κινητικότητα στο παράλυτο χέρι τους κατά 6,2 μονάδες στην κλίμακα των 57 σημείων. Παρόλο που αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μικρός αριθμός, οι ειδικοί επιμένουν ότι είναι ένα τεράστιο βήμα στην έρευνα του εγκεφαλικού επεισοδίου.

εγκεφαλικό

Ο νευροεπιστήμονας Eric Leuthardt δήλωσε: “Η αύξηση 6 μονάδων στην κλίμακα αντιπροσωπεύει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής. Για μερικούς ανθρώπους, αντιπροσωπεύει τη διαφορά ανάμεσα στο να μπορούν να βάλουν μόνοι τους το παντελόνι τους, ή όχι”.

Η νέα συσκευή ονομάζεται Ipsihand και περιλαμβάνει ένα σκουφάκι που περιέχει ηλεκτρόδια για την ανίχνευση ηλεκτρικών σημάτων στον εγκέφαλο, έναν υπολογιστή που τα ενισχύει και ένα κινητό στήριγμα που ταιριάζει στο χέρι. Η συσκευή ανιχνεύει την πρόθεση του χρήστη να ανοίξει ή να κλείσει το παραλυμένο χέρι και “δίνει εντολή” στον μέσο και τον παράμεσο να λυγίσουν για να συναντήσουν τον αντίχειρα.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες έφεραν εις πέρας διάφορες “δοκιμασίες”, τις οποίες δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν μετά από το εγκεφαλικό επεισοδίου που είχαν υποστεί. Όσο μεγαλύτερη βαθμολογία πετύχαινε κάποιος στην κλίμακα κινητικότητας, τόσο καλύτερη λειτουργία είχε στο χέρι του.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stroke. Το βίντεο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε από το πανεπιστήμιο του Σαιντ Λούις πριν από 6 χρόνια, όταν η έρευνα βρισκόταν ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Γενικά, για να μετακινήσει κανείς το αριστερό του χέρι, συγκεκριμένα ηλεκτρικά σήματα εμφανίζονται πρώτα σε μια κινητήρια περιοχή στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου. Μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, ενεργοποιούνται οι αντίστοιχες περιοχές στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου και η πρόθεση για κίνηση γίνεται πράξη με την κατάλληλη συστολή των μυών στο χέρι.

Ένα άτομο του οποίου το αριστερό χέρι και ο βραχίονας είναι παράλυτα έχει υποστεί βλάβη στις κινητήριες περιοχές στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου. Αλλά η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου του είναι συχνά άθικτη, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να παραγάγουν το αρχικό ηλεκτρικό σήμα, που δείχνει την πρόθεση για κίνηση των άκρων. Το σήμα, ωστόσο, δεν πηγαίνει πουθενά, δεδομένου ότι η περιοχή που εκτελεί το σχέδιο κινήσεων (δηλαδή η κινητήρια περιοχή στο δεξί ημισφαίριο) είναι εκτός λειτουργίας.

Με το Ipsihand, αυτό το αρχικό σήμα από το αριστερό ημισφαίριο γίνεται αντιληπτό από τα ηλεκτρόδια και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και μέσω της συσκευής ενεργοποιούνται ορισμένοι κινητήριοι μύες. Η συσκευή, εν ολίγοις, αντικαθιστά σε ένα βαθμό τον ρόλο της κινητήριας περιοχής στο δεξί ημισφαίριο.

http://www.dailymail.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκεφαλικό: Αυτά είναι τα συμπτώματα – Βασικός οδηγός για ΟΛΟΥΣ [vids]

Μην κοροϊδευόμαστε: Δεν υπάρχει «υγιές πάχος» – Για έμφραγμα και εγκεφαλικό μιλάνε οι επιστήμονες

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Κίνδυνος από θρεπτική ουσία στο κρέας και το αυγό!

Τι είναι το μίνι εγκεφαλικό και με ποια συμπτώματα ξεκινάει – Θέλει προσοχή και εγρήγορση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν