Έγκαυμα από τον ήλιο: Αντιμετωπίστε το σε 5 βήματα

  • Γιάννα Σουλάκη
έγκαυμα
Όταν το δέρμα εκ φύσεως δεν παράγει πολλή μελανίνη ή η έκθεση στον ήλιο είναι απότομη και έντονη, η συνέπεια είναι το ηλιακό έγκαυμα.

Το έγκαυμα από τον ήλιο οφείλεται στο γεγονός ότι η ακτινοβολία UV προκαλεί βλάβες (μεταλλάξεις) στο DNA της επιφανειακής στοιβάδας των δερματικών κυττάρων (λέγονται κερατινοκύτταρα), με συνέπεια να αρχίσει η περιοχή να διογκώνεται και να κοκκινίζει, προκαλώντας αίσθημα θερμότητας και πόνο.

Η βλάβη αρχίζει όσο ο πάσχων μπορεί να βρίσκεται ακόμα στην παραλία, αλλά αυξάνεται σημαντικά περίπου μία ώρα αφότου φύγει από τον ήλιο και κορυφώνεται 24 έως 48 ώρες αργότερα – και αυτό ακριβώς εξηγεί, το γιατί το κοκκίνισμα και ο πόνος του ηλιακού εγκαύματος μπορεί να γίνουν αισθητά το επόμενο πρωί ή βράδυ.

Έγκαυμα από τον ήλιο: Τι μπορείτε να κάνετε για την αντιμετώπισή του

Αντιμετώπιση του εγκαύματος σε 5 βήματα

1. Δράστε στα γρήγορα για να δροσίσετε το δέρμα σας

Αν είστε κοντά σε πισίνα, λίμνη ή θάλασσα, ρίξτε μια γρήγορη βουτιά για να δροσίσετε το δέρμα σας, αλλά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, ώστε να μην παρατείνετε την έκθεσή σας στον ήλιο. Στη συνέχεια, φροντίστε να καλύψετε το σώμα σας και να μείνετε μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία. Συνεχίστε να κρυώνετε το έγκαυμα με κρύες κομπρέσες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πάγο για να παγώσετε το νερό για τις κρύες κομπρέσες, αλλά προσοχή, μην χρησιμοποιήσετε τον πάγο απευθείας πάνω στο ηλιακό έγκαυμα. Ή κάντε ένα δροσερό ντους ή μπάνιο, αλλά μην παραμείνετε πολύ κάτω από το νερό και μην χρησιμοποιήσετε σκληρό σαπούνι, το οποίο μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας περισσότερο.

2. Προχωρήστε σε ενυδάτωση της επιδερμίδας, όσο το δέρμα είναι ακόμη υγρό

Ενώ το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό, χρησιμοποιήστε ένα απαλό ενυδατικό γαλάκτωμα (προσοχή, όχι προϊόντα που περιέχουν πετρέλαιο ή αλοιφές με βάση το πετρέλαιο, τα οποία παγιδεύουν τη θερμότητα και χειροτερεύουν το έγκαυμα). Επαναλάβετε συχνά την εφαρμογή της κρέμας για να κρατήσετε ενυδατωμένο το καμένο ή ξεφλουδισμένο δέρμα, κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

3. Περιορίστε την φλεγμονή

Από την πρώτη στιγμή που αρχίζει να δημιουργείται το ηλιακό έγκαυμα, μπορείτε να πάρετε ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ), όπως είναι η ιβουπροφαίνη, ναπροξένη ή ακόμη και ασπιρίνη, φάρμακα που μπορεί να σας βοηθήσουν στην ταλαιπωρία σας και στην φλεγμονή. Μπορείτε να συνεχίσετε με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μέχρι το έγκαυμα να εμφανίσει βελτίωση (φυσικά μετά από σχετική υπόδειξη γιατρού). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σε μικρή ποσότητα και κρέμα κορτιζόνης, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, για λίγες ημέρες και μέχρι να υποχωρήσει η ερυθρότητα και το οίδημα. Η αλόη βέρα μπορεί επίσης να ανακουφίσει ήπιας μορφής εγκαύματα και θεωρείται γενικά ασφαλής επιλογή. Να φοράτε ελαφρά και μαλακά ρούχα, από ύφασμα που “αναπνέει” ώστε να αποφύγετε περαιτέρω ερεθισμό του δέρματος, και να προστατεύεστε όταν θα ξαναβγείτε στον ήλιο.

4. Αποκαταστήστε τα υγρά του σώματός σας

Ο κίνδυνος της αφυδάτωσης είναι υπαρκτός. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ενυδατωθείτε πίνοντας επιπλέον υγρά, κυρίως νερό, αλλά και υγρά που βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών, όσο φροντίζετε τη θεραπεία του δέρματός σας.

5. Επισκεφθείτε γιατρό, εάν …

Θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε μεγάλες φουσκάλες σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του σώματος, ή έχετε πυρετό και ρίγος, ή νοιώθετε ζάλη ή σύγχυση. Μην ξύσετε ή σκάσετε τις φουσκάλες, γιατί μπορεί να υποστείτε σοβαρή μόλυνση. Στα συμπτώματα σοβαρής λοίμωξης/μόλυνσης περιλαμβάνονται η έντονη κοκκινίλα ή το να τρέχει από τις πληγές πολύ πύον.

Συμπέρασμα:

Η βλάβη στο δέρμα σας θα επουλωθεί, αλλά η πραγματική ζημιά έχει συμβεί: Τα ηλιακά εγκαύματα όταν συμβαίνουν συχνά, σας βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση και πρέπει οι άνθρωποι να “μάθουν” από το έγκαυμα τους. Να θυμάστε πόσο πολύ υποφέρατε από το ηλιακό έγκαυμα και πόσο άσχημα αισθανθήκατε και να υποσχεθείτε στον εαυτό σας να τον προστατεύετε από τον ήλιο κάθε μέρα, όλο τον χρόνο.

Με πληροφορίες από skincancer.org