ΕΕ: Εγκρίθηκε νέα θεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο του νεφρού

  • Ρούλα Τσουλέα
Bristol Myers Squibb
Η θεραπεία συμπεριλαμβάνει τα φάρμακα nivolumab και cabozantinib. Μελέτη σε 650 ασθενείς έδειξε ότι βελτιώνει την συνολική επιβίωσή τους. Ο συνδυασμός εγκρίθηκε για ενήλικες πάσχοντες από προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.

Στην έγκριση μιας νέας, συνδυασμένης θεραπείας για τους ενήλικες πάσχοντες από προχωρημένο καρκίνο του νεφρού προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο συνδυασμός αποτελείται από τα φάρμακα nivolumab και cabozantinib και εγκρίθηκε ως πρώτης γραμμής θεραπεία για τη νόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Bristol Myers Squibb.

Η έγκριση βασίσθηκε στα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης 3 CheckMate-9ER. Η μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός βελτιώνει σημαντικά την συνολική επιβίωση των πασχόντων. Διπλασιάζει επίσης τα ποσοστά επιβίωσης δίχως εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον, ο συνδυασμός nivolumab-cabozantinib ήταν γενικά καλά ανεκτός. Το ποσοστό των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη και διέκοψαν τη θεραπεία τους ήταν μικρό.

Ο καρκίνος του νεφρού είναι ο 14ος συχνότερος παγκοσμίως, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Υπολογίζεται ότι ετησίως διαγιγνώσκεται σε περισσότερους από 431.000 ανθρώπους. Επιπλέον, περισσότεροι από 179.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας του.

Ο συχνότερος τύπος

Ο συχνότερος τύπος καρκίνου του νεφρού στους ενήλικες είναι το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα. Οι πιθανότητες να εκδηλωθεί είναι περισσότερες:

  • Στους καπνιστές
  • Τους παχύσαρκους ανθρώπους
  • Τους πάσχοντες από υπέρταση

Στα αρχικά στάδιά του τα ποσοστά θεραπείας είναι υψηλά. Ωστόσο στις προχωρημένες και μεταστατικές μορφές, η πρόγνωση είναι πτωχή.

Η νέα συνδυασμένη θεραπεία είναι η δεύτερη που εγκρίνεται με βάση το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο nivolumab. Η πρώτη ήταν ο συνδυασμός του με μία άλλη ανοσοθεραπεία, το φάρμακο ipilimumab.

Ο συνδυασμός nivolumab-ipilimumab είναι επιλογή για ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα ενδιάμεσου ή χαμηλού κινδύνου. Ο συνδυασμός nivolumab-cabozantinib είναι εγκεκριμένος για τους ασθενείς ανεξαρτήτως βαθμού κινδύνου, ανακοίνωσε η Bristol Myers Squibb.

Καλή ποιότητα ζωής

«Χάρη στην πρόοδο στον τομέα της έρευνας, οι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του νεφρού ζουν περισσότερο απ’ ό,τι κατά το παρελθόν. Επομένως, η ανάγκη να αναλογιστούμε τους τρόπους με τους οποίους η θεραπεία επηρεάζει την καθημερινή ζωή τους, γίνεται ολοένα πιο επιτακτική», δήλωσε η Dr. Rachel Giles, επικεφαλής της Διεθνούς Συμμαχίας κατά του Καρκίνου του Νεφρού (IKCC). «Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την έγκριση της νέας, συνδυαστικής θεραπείας πρώτης γραμμής για το προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, η οποία προσφέρει στους ασθενείς τη δυνατότητα όχι μόνο να ελέγχουν τη νόσο, αλλά και να διατηρούν καλή ποιότητα ζωής».

«Η έγκριση του συνδυασμού nivolumab-cabozantinib ως πρώτης γραμμής θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου νεφρού αποτελεί συνέχεια της τεράστιας προόδου που έχει επιτευχθεί στο νόσημα αυτό τα τελευταία 15 χρόνια», πρόσθεσε ο καθηγητής Θεραπευτικής, Παθολογίας & Ογκολογίας Αριστοτέλης Μπάμιας, διευθυντής Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ (ΠΓΝ Αττικόν).

Και συνέχισε: «Η προσθήκη ενός ακόμη ιδιαίτερα αποτελεσματικού σχήματος στην θεραπευτική φαρέτρα, συμβάλλει όχι μόνο στην μετατροπή μιας θανατηφόρου νόσου σε χρόνιο νόσημα, αλλά πλέον και στην ενδεχόμενη ίαση σημαντικού ποσοστού των πασχόντων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Bristol Myers Squibb, ο συνδυασμός nivolumab-cabozantinib έχει εγκριθεί ως πρώτης γραμμής θεραπεία του προχωρημένου νεφροκυτταρικού καρκινώματος και στις ΗΠΑ. Επιπλέον, αντίστοιχες αιτήσεις έγκρισης βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τις ρυθμιστικές αρχές κι άλλων χωρών.