Έχω καλή υγεία γιατί Με ΦροντίΖΩ ΚΑΛΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
υγεία
Μία καλή ζωή είναι μία ζωή γεμάτη υγεία. Μία ζωή με σωματική και ψυχική ευεξία. Ποιος, όμως, μπορεί να σε βοηθήσει να την έχεις; Η απάντηση βρίσκεται στο χέρι σου.

Το ήξερες πως η φροντίδα του αναπνευστικού συστήματος είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες για καλή υγεία; Ή ότι οι διαταραχές του πεπτικού αποτελούν ένα από τα συχνότερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου; Γνωρίζεις ποιες τροφές μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σου; Και ότι πολλές παθήσεις έχουν σημαντική εποχικότητα;

Οι απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά άλλα καθημερινά ερωτήματα είναι πολύ σημαντικές για την σωστή φροντίδα του εαυτού και της υγείας σου. Αν μη τι άλλο, το μεγαλύτερο μάθημα από την πανδημία που εισέβαλλε τόσο απότομα στη ζωή μας είναι αυτό: ο έλεγχος της υγείας μας βρίσκεται στο χέρι μας.

Στην πραγματικότητα, η υγεία είναι σε μεγάλο βαθμό επιλογή και εξαρτάται από απλές αποφάσεις που λαμβάνουμε καθημερινά, 365 μέρες τον χρόνο.

Αποφάσεις όπως η συνεχής ενημέρωση, η χρήση προστατευτικής μάσκας, η καλή υγιεινή και απολύμανση των χεριών, η αποφυγή του συγχρωτισμού, ο εμβολιασμός και η έγκαιρη αυτοαπομόνωση και ενημέρωση του γιατρού, έγιναν η καθημερινότητά μας τα δύο τελευταία χρόνια για να προστατευθούμε από έναν συγκεκριμένο εχθρό. Οι αποφάσεις αυτές έσωσαν πολλές ζωές. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες, που μπορεί να σώσουν απείρως περισσότερες.

Η ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής, η συστηματική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος είναι μερικές μόνο από τις αποφάσεις που μπορούν να προστατεύσουν την υγεία. Η αυτοφροντίδα όμως δεν τελειώνει με αυτές. Με ΦροντίΖΩ ΚΑΛΑ σημαίνει πως παίρνω τον έλεγχο κάθε παραμέτρου της υγείας μου στα χέρια μου, για να προστατευτώ από τα μεγάλα και από τα μικρά δεινά.

Ενημέρωση, πρόληψη, έγκαιρη αντιμετώπιση

Πώς μπορώ να το επιτύχω αυτό; Με ΦροντίΖΩ ΚΑΛΑ σημαίνει κατ’ αρχάς ότι ενημερώνομαι σωστά για τους κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την υγεία μου.

Με ΦροντίΖΩ ΚΑΛΑ σημαίνει ακόμα ότι δίνω σημασία στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Η πρόληψη είναι τα μέτρα που μπορώ να λάβω για να αποφύγω τη νόσηση. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ο τρόπος για να αποφύγω τα χειρότερα και να αυξηθούν οι πιθανότητες ταχείας ίασης.

Για να Με ΦροντίΖΩ ΚΑΛΑ πρέπει, βέβαια, να πάψω να πιστεύω σε μύθους και δοξασίες και να ανακαλύψω τις επιστημονικά τεκμηριωμένες αλήθειες που θα αποτελέσουν την πυξίδα για μια πιο υγιή ζωή.

υγεία

Πρέπει ακόμα να μάθω να φροντίζω σωστά την υγεία του αναπνευστικού και να ανακουφίζω τον πόνο. Να ενισχύω τον οργανισμό μου με τις βιταμίνες και τα  συμπληρώματα διατροφής που χρειάζεται. Να περιποιούμαι σωστά το δέρμα και να μεριμνώ για την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού μου. Να φροντίζω την υγεία των ματιών μου, του εγκεφάλου μου και κάθε άλλου ζωτικού οργάνου.

Με ΦροντίΖΩ ΚΑΛΑ σημαίνει ακόμα και ότι με προστατεύω από τους εποχιακούς «εχθρούς» μου. Την άνοιξη, λ.χ., ξεχωρίζουν οι αλλεργίες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα και η επιπεφυκίτιδα, ενώ μαζί με την βελτίωση του καιρού μπορεί να αρχίσει η τριχόπτωση. Χώρια που η ανάγκη για προστασία του δέρματος και των ματιών από τον ήλιο γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

Πολύτιμος σύμμαχος

Πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης των προαναφερθέντων προβλημάτων είναι ο φαρμακοποιός. Με ΦροντίΖΩ ΚΑΛΑ σημαίνει πως θα ζητήσω και τη δική του συμβουλή για να κάνω τις καλύτερες δυνατές επιλογές.

υγεία

Με ΦροντίΖΩ ΚΑΛΑ τιτλοφορείται η ενημερωτική εκστρατεία που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος ΕΦΕΧ, συστήνοντας στο ελληνικό κοινό τη σημασία της φροντίδας του εαυτού μας!

Μάθετε περισσότερα για την καμπάνια και για διάφορες παθήσεις, την εποχικότητα και τα μέτρα αντιμετώπισής τους στις ιστοσελίδες της:

Φωτογραφίες: iStock