Έχετε συχνοουρία; Μάθετε τα πάντα για τις 8 διαταραχές στην ούρηση

  • Iatropedia
Σας ταλαιπωρεί το αίσθημα της συχνοουρίας; Μήπως έχετε τσούξιμο κατά την ούρηση; Θέλετε συνέχεια να πάτε στην τουαλέτα και νιώθετε επιτακτική ανάγκη να ουρήσετε; Στο σημερινό επιστημονικό άρθρο θα μάθετε ποιες είναι οι 8 πιο συχνές διαταραχές της ούρησης που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους. Ποια είναι τα συμπτώματα τους και πως αντιμετωπίζονται; Διαβάστε και ενημερωθείτε...

ΤουΔημήτριου Μπορούσα

Χειρουργού Ουρολόγου Ανδρολόγου

– Συχνουρία, πολυουρία

– Τσούξιμο στην ούρηση

– Διχαλωτή ούρηση (ούρηση ¨συντριβάνι ¨)

– Μείωση της ακτίνας ούρησης

– Διακοπτόμενη ούρηση

– Καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης

– Επιτακτική ούρηση

– Αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης

Συχνουρία

Η συχνή τάση για ούρηση, μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή της κύστης, του προστάτη ή της ουρήθρας, σε παθήσεις της κύστης (υπερδραστήρια κύστη,νευρογενής κύστη),αλλά μπορεί να είναι και ¨ψυχολογική¨, ή να οφείλεται σε πολυουρία που προκαλείται σε παθήσεις όπως ο άποιος διαβήτης και ο σακχαρώδης διαβήτης, ή από λήψη φαρμάκων και πολλών υγρών.

Τσούξιμο στην ούρηση

Ένα αίσθημα που προκαλείται σε φλεγμονές και κακώσεις της ουρήθρας και του έξω στομιου της, στη βάλανο, όπως επίσης σε στενώματα ουρήθρας και ψαμμίαση ουροποιητικού.

Διχαλωτή ούρηση

Προκαλείται συνήθως από παθήσεις που επηρεάζουν το έξω στόμιο της ουρήθρας και το σκαφοειδή βόθρο, όπως φλεγμονή,ερεθισμό,οίδημα,στένωμα,βαλανοποσθίτιδα μικροβιακή και ξηρωτική (BXO). Το σύμπτωμα επιδεινώνεται όμως όταν υπάρχει και μείωση της δύναμης της ούρησης ( στενώματα ουρήθρας, προστατισμός)

Μείωση της ακτίνας ούρησης, διακοπτώμενη ούρηση, καθυστέρηση στην έναρξη, αίσθημα ετελούς κένωσης της κύστης

Είναι συμπτώματα αποφρακτικής ουροπάθειας ( υπερτροφίας προστάτη, στενωμάτων ουρήθρας) ή σπανιώτερα αδυναμίας του εξωστήρα(άτονη κύστη)

Επιτακτική ούρηση

Σημαίνει αδυναμία αναστολής της ούρησης, και οφείλεται υπερδραστηριότητα της κύστης, ασταθή κύστη( νευρογενές) που επιδεινώνεται με την χρόνια απόφραξη και τις κακές συνήθειες ούρησης( υπερτροφία του τοιχώματος της κύστης), την ηλικία, και παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και νευρολογικές παθήσεις.

Δημήτριος Μπορούσας

Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος

www.borousas.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν