Έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη; Υπάρχει τρόπος να προστατεύσετε τον εαυτό σας

  • Ρούλα Τσουλέα
καρκίνος του προστάτη
Τι αποκαλύπτει μεγάλη, πολυετής μελέτη για τον ρόλο του τρόπου ζωής στον κίνδυνο εκδηλώσεως και θανάτου από καρκίνο του προστάτη στους άνδρες με οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Ο καρκίνος του προστάτη εκδηλώνεται με αυξημένη συχνότητα σε άνδρες με οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Μία νέα μελέτη, όμως, υποδηλώνει ότι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν, προσέχοντας ορισμένους παράγοντες στον τρόπο ζωής τους.

Υπολογίζεται ότι το περίπου 10% των περιστατικών καρκίνου του προστάτη εκδηλώνονται σε άνδρες με οικογενειακό ιστορικό. Όσοι έχουν πατέρα ή αδελφό με τη νόσο, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να την εκδηλώσουν και οι ίδιοι, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους δίχως οικογενειακό ιστορικό.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν ο πάσχων είναι αδελφός. Είναι όμως πολύ μεγαλύτερος σε όσους έχουν περισσότερους του ενός πάσχοντες συγγενείς, ιδίως όταν αυτοί ήσαν νέοι την εποχή που διαγνώστηκαν.

Ωστόσο ο καρκίνος του προστάτη είναι λιγότερο πιθανό να κοστίσει τη ζωή αν οι άνδρες με αυξημένη κληρονομικότητα ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Αυτό σημαίνει λ.χ. ότι:

  • Θα γυμνάζονται συστηματικά
  • Θα αποφεύγουν το κάπνισμα
  • Θα διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα το σωματικό βάρος τους
  • Θα προτιμούν ψάρια έναντι των επεξεργασμένων κρεατικών

Η μελέτη έδειξε πως στους άνδρες που έκαναν τα ανωτέρω, οι πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής ήταν 1,6%. Σε όσους όμως ζούσαν ανθυγιεινά, ήταν 5,3%. Ωστόσο ο καρκίνος του προστάτη δεν φάνηκε να είναι λιγότερο συχνός στους άνδρες με οικογενειακό ιστορικό που ζούσαν υγιεινά.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες δίχως οικογενειακό ιστορικό έχουν 2,4% πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ο επιθετικός καρκίνος του προστάτη

«Τα ευρήματά αυτά υποδηλώνουν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Adam Kibel, καθηγητής Χειρουργικής Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι πολύ συχνός. Υπολογίζεται ότι τον εκδηλώνουν ένας στους οκτώ άνδρες, κυρίως μετά τα 60 τους χρόνια. Στη νέα μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από 12.411 άνδρες, οι οποίοι συμμετέχουν σε μακροχρόνιες έρευνες. Κατά την ένταξή τους σε αυτές είχαν ηλικία 45 ετών και πάνω.

Όλοι τους είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους. Είχαν επίσης δώσει δείγματα αίματος για να αναλυθεί το γονιδίωμά τους.

Έπειτα από 27 χρόνια παρακολούθησης, καταγράφηκαν 3.005 περιστατικά καρκίνου του προστάτη και 435 θάνατοι εξαιτίας του.

Τουλάχιστον τέσσερις από τις έξι

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση European Urology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές εξέτασαν αν ο καρκίνος του προστάτη επηρεάζεται από έξι συνήθειες του τρόπου ζωής:

  • Διατήρηση του σωματικού βάρους κάτω από τα όρια της παχυσαρκίας
  • Συστηματική γυμναστική, όπως το τζόκινγκ
  • Αποφυγή του καπνίσματος
  • Συστηματική κατανάλωση λιπαρών ψαριών (π.χ. σαρδέλες, σολομός)
  • Συστηματική κατανάλωση τομάτας και προϊόντων τομάτας
  • Περιορισμός των επεξεργασμένων κρεατικών

Οι συνήθειες αυτές επελέγησαν διότι σε προγενέστερες μελέτες σχετίσθηκαν με μειωμένες πιθανότητες θανάτου από τη νόσο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άνδρες με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες θανάτου από αυτόν. Ωστόσο ο τρόπος ζωής είχε σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο που διέτρεχαν.

Όσοι ακολουθούσαν τουλάχιστον τέσσερις από τις έξι συνήθειες, μείωναν τις πιθανότητες αυτές κατά 45%, έναντι όσων δεν ακολουθούσαν καμία.

Κάθε συνήθεια επηρέαζε σε διαφορετικό βαθμό τον κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος του προστάτη φάνηκε να αναχαιτίζεται περισσότερο με την άσκηση. Το υγιές σωματικό βάρος ήταν το δεύτερο σημαντικότερο.

Φωτογραφία: iStock