Έχετε κακή αίσθηση προσανατολισμού; Δείτε με ποια σοβαρή πάθηση συνδέεται!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Αλτσχάιμερ
Η δυσκολία που έχουν πολλοί στο να θυμούνται πώς να περιηγηθούν σε ένα σχετικά νέο περιβάλλον μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά πρώιμο σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα ευρήματα, αν επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερης κλίμακας μελλοντική έρευνα, μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να διαγιγνώσκουν το Αλτσχάιμερ πολύ πριν κάποιος εμφανίσει προφανή προβλήματα μνήμης, ανέφεραν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

Η μελέτη περιέλαβε 16 άτομα με εμφανή συμπτώματα Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο της νόσου και άλλα 13 άτομα που έμοιαζαν απόλυτα υγιή, αλλά είχαν βιοδείκτες προκλινικού Αλτσχάιμερ στο υγρό γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό (εγκεφαλονωτιαίο υγρό). Τέλος, υπήρχε και μια “ομάδα ελέγχου” αποτελούμενη από 42 υγιείς ανθρώπους χωρίς κανένα σύμπτωμα ή βιοδείκτη της νόσου.

Η προκλινική νόσος Αλτσχάιμερ αναφέρεται σε αλλαγές στον εγκέφαλο που συμβαίνουν πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων οι οποίες οδηγούν στην διάγνωσή του.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη εξετάστηκαν για την ικανότητά τους να θυμούνται πώς να περιηγηθούν σε έναν εικονικό λαβύρινθο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αξιολογήθηκαν σε δύο ειδικές δεξιότητες: στο πόσο καλά μπορούσαν να μάθουν και να ακολουθούν μια προκαθορισμένη διαδρομή, και στο πόσο καλά μπορούσαν να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν ένα “νοητικό χάρτη” του λαβυρίνθου (προσανατολισμός).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μέλη της ομάδας με την προκλινική νόσο Αλτσχάιμερ είχαν λίγη ή καθόλου δυσκολία στο να μάθουν την προκαθορισμένη διαδρομή, αλλά είχαν σημαντικά προβλήματα στην δημιουργία ενός δικού τους νοητικού χάρτη, για να χαράξουν μα νέα διαδρομή.

Ωστόσο, αν και με δυσκολία, οι συμμετέχοντες με προκλινικό Αλτσχάιμερ κατάφεραν σε μεταγενέστερες δοκιμές να αντεπεξέλθουν και να εκτελέσουν την άσκηση σχεδόν το ίδιο καλά με την ομάδα ελέγχου.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ασκήσεις πλοήγησης που σχεδιάζονται για να αξιολογήσουν την διανοητική ικανότητα χαρτογράφησης του ατόμου θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό νέο εργαλείο για την ανίχνευση των πολύ πρώιμων αλλαγών, οι οποίες σχετίζονται με την ασθένεια του Αλτσχάιμερ στη γνωστική λειτουργία.

Η παρουσία των βιοδεικτών για προκλινικό Αλτσχάιμερ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό δεν σημαίνει ότι το άτομο θα αναπτύξει σίγουρα τη νόσο, διευκρίνισαν οι ερευνητές. Ούτε η δυσκολία τους στον προσανατολισμό σε νέες γειτονιές δείχνει κάτι τέτοιο απαραίτητα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease.

http://www.upi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοια: Ποια φάρμακα πρέπει να αποφεύγουν οι ηλικιωμένοι

Άνοια: Πότε ‘χτυπάει’ από μικρή ηλικία και τι πρέπει να ξέρετε