Έχετε διαβήτη; Τι πρέπει να προσέχετε αν πάτε για σκι στα χιόνια

  • Ρούλα Τσουλέα
υπογλυκαιμία
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τους δυνητικούς κινδύνους από την άθληση σε μεγάλο υψόμετρο. Πως μπορούν να προστατευθούν οι ασθενείς.

Το σκι και η ορειβασία μπορεί να απορρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσουν σε αιφνίδια υπογλυκαιμία τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Αν η υπογλυκαιμία είναι σοβαρή, απαιτεί άμεση ανάταξη. Ειδάλλως ο πάσχων κινδυνεύει να εκδηλώσει σπασμούς, να πέσει σε κώμα ή και να χάσει τη ζωή του, προσθέτουν.

Διαβάστε ακόμα Υπογλυκαιμία: Τι να φάτε για να περάσει η κρίση

Η συστηματική γυμναστική συνιστάται στους ασθενείς με διαβήτη, διότι τους παρέχει πολλά οφέλη. Μεταξύ άλλων βελτιώνει:

  • Την καρδιαγγειακή υγεία τους
  • Την ευαισθησία του οργανισμού τους στην ινσουλίνη
  • Την ψυχική διάθεση
  • Την ποιότητα ζωής τους

Ωστόσο μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία, τόσο στη διάρκειά της όσο και μετά την ολοκλήρωσή της.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η άσκηση σε μεγάλο υψόμετρο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Μάλιστα ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος όταν η άσκηση αρχίζει σύντομα μετά την έκθεση στα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου του βουνού.

Η νέα μελέτη

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε επτά πάσχοντες από τύπου 1 διαβήτη. Σκοπός της ήταν να αξιολογηθεί η διακύμανση της γλυκόζης (σακχάρου) κατά την άσκηση σε μεγάλο υψόμετρο και στο επίπεδο της θάλασσας. Η άσκηση γινόταν σε ειδικό χώρο, με προσομοίωση των συνθηκών του βουνού και της θάλασσας.

Το υψόμετρο που αξιολογήθηκε ήταν τα 4.200 μέτρα (περίπου το μισό ύψος του Έβερεστ).

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως κατά την έναρξη της άσκησης, δεν μειώνονταν τα επίπεδα σακχάρου των εθελοντών, σε όποιες συνθήκες κι αν γυμνάζονταν. Μετά από μισή ώρα άσκησης, όμως, άρχιζε η μείωση, ιδίως όταν γυμνάζονταν στο μεγάλο υψόμετρο. Μάλιστα μετά από μία ώρα άσκησης, η υπογλυκαιμία των εθελοντών ήταν πολύ σημαντική.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η άσκηση σε μεγάλο υψόμετρο ενέχει κίνδυνο υπογλυκαιμίας για τους ασθενείς με διαβήτη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Cory Dugan, από το Τμήμα Φυσιολογίας & Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας. «Οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά το σάκχαρό τους και να δίνουν χρόνο στον εαυτό τους για να προσαρμοστεί, όταν ταξιδεύουν σε μεγάλο υψόμετρο».

Ο Dr. Dugan πρόσθεσε πως τα νέα ευρήματα πρέπει να ενταχθούν στις κατευθυντήριες οδηγίες για την ασφαλή άσκηση στα άτομα με διαβήτη.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Φωτογραφία: iStock