Έχετε διαγνωστεί με λίπος στο συκώτι; Προσέξτε την καρδιά σας

 • Ρούλα Τσουλέα
ΜΑΛΝΗ
Τι αποκαλύπτει μία νέα, μεγάλη μελέτη για τη συσχέτιση που έχει η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) με την καρδιακή λειτουργία. Τι συνιστούν οι ερευνητές.

Αν έχετε διαγνωστεί με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (ΜΑΛΝΗ), προσέξτε την καρδιά σας. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η νόσος, η οποία οφείλεται στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ενήλικες πάσχουν από ΜΑΛΝΗ, μία νόσο χαρακτηριστική της σύγχρονης εποχής και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες του ήπατος, με συνέπεια αυξημένες πιθανότητες για κίρρωση, ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος.

Προγενέστερες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, δηλαδή συσσώρευσης λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.

Η νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι σχετίζεται και με την καρδιακή ανεπάρκεια, κατά την οποία η καρδιά δυσκολεύεται να εξωθήσει αρκετό αίμα σε όλο το σώμα.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο Scientific Sessions της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ). Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, εξέτασαν τα δεδομένα της περιόδου 2005-2018 από μία μεγάλη παναμερικανική μελέτη (ονομάζεται NHANES), στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 82,3 εκατομμύρια εθελοντές.

Όπως διαπίστωσαν, τα 3,8 εκατομμύρια εξ αυτών (ποσοστό 4,7%) έπασχαν από ΜΑΛΝΗ. Η μέση ηλικία τους ήταν σχεδόν 62 ετών.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς με ΜΑΛΝΗ αντιμετώπιζαν και καρδιομεταβολικά προβλήματα. Ειδικότερα:

 • Το 81,7% είχαν υπέρταση
 • Το 65,1% είχαν σακχαρώδη διαβήτη
 • Το 14,9% έπασχε από στεφανιαία νόσο
 • Το 7,3% είχε ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου

Επιπλέον, περισσότεροι από ένας στους δέκα έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια. Το ποσοστό της ήταν 10,5% στους ασθενείς με λίπος στο συκώτι, έναντι 3,5% στα άτομα χωρίς ΜΑΛΝΗ.

Ποιοι κινδυνεύουν

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν ταυτοχρόνως ΜΑΛΝΗ και καρδιακή ανεπάρκεια διέτρεχαν οι ασθενείς οι οποίοι:

 • Ήταν άνδρες
 • Μεγαλύτερης ηλικίας
 • Έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη ή/και στεφανιαία νόσο

Αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι ασθενείς με ΜΑΛΝΗ διατρέχουν 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας έναντι όσων δεν έχουν λίπος στο συκώτι.

«Περιμέναμε ότι θα υπάρχει κάποιος αυξημένος κίνδυνος, αλλά όχι τόσο μεγάλος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Vardhmaan Jain, υπότροφος Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Έμορυ, στην Ατλάντα. «Οι ασθενείς με ΜΑΛΝΗ πρέπει να βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση για να μην αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια, και το αντίστροφο».

Οι 8 σωτήριοι κανόνες

Όπως εξήγησε ο Dr. Jain, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα συχνά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ΜΑΛΝΗ. Γι’ αυτό τον λόγο οι πάσχοντες πρέπει να προσπαθήσουν να τηρούν τους 8 βασικούς κανόνες της ΑΗΑ για καλή καρδιαγγειακή υγεία. Οι κανόνες αυτοί είναι:

 1. Απόκτηση και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
 2. Αποφυγή του καπνίσματος
 3. Συστηματική φυσική δραστηριότητα
 4. Ακολούθηση υγιεινής διατροφής
 5. Επαρκής ύπνος
 6. Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
 7. Ρύθμιση της χοληστερόλης αίματος
 8. Ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου τα πλήρη αποτελέσματα της εκάστοτε μελέτης δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Φωτογραφία: iStock