Έχετε χαλασμένα δόντια; Μπορεί να κινδυνεύει η… μνήμη σας, λένε οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
δόντια
Τα ευρήματα μεγάλης συνδυασμένης ανάλυσης για τη συσχέτιση της οδοντικής υγείας με την υγεία του εγκεφάλου. Ποια οδοντικά προβλήματα σχετίζονται με την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και ποια με την άνοια.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγατε στον οδοντίατρο; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αλλά ουσιώδες, διότι αν έχετε χαλασμένα δόντια ή ουλίτιδα και δεν κάνετε θεραπεία, μπορεί να υπονομεύετε την υγεία του εγκεφάλου σας.

Αυτό συνιστούν επιστήμονες από τη Φινλανδία, οι οποίοι αξιολόγησαν συνδυαστικά τα ευρήματα 47 προγενέστερων μελετών. Όπως διαπίστωσαν, τα οδοντικά προβλήματα, ιδίως όταν αφήνονται να γίνουν σοβαρά, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο για ήπια νοητική διαταραχή αλλά και για άνοια.

«Η καλή περιοδοντική υγεία φαίνεται ότι είναι σημαντική για την πρόληψη της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών και την προστασία από την άνοια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Sam Asher, από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, στο Κουόπιο. «Μάλιστα το όφελος αυτό μπορεί να μην περιορίζεται μόνο στην τρίτη ηλικία. Ούτε σε άτομα που έχουν ήδη αρχίσει να παρουσιάζουν νοητικές δυσκολίες».

Ωστόσο έσπευσε να επισημάνει ότι η ανάλυση δεν αποδεικνύει πως υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. «Βρήκαμε πως η φτωχή οδοντική υγεία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για άνοια και έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Επομένως, μπορεί να αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου, αλλά όχι την αιτία της άνοιας», εξήγησε.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Geriatrics Society. Οι ερευνητές εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα:

  • 24 μελετών για την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών
  • 23 μελετών για την άνοια

Στις μελέτες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, ως επί το πλείστον ηλικίας άνω των 60  ετών. Οι περισσότερες διήρκησαν έως και 13 χρόνια. Υπήρχε, όμως, και μελέτη που συμπεριέλαβε εθελοντές ηλικίας 28-70 ετών και διήρκησε 32 χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές όσοι συμμετέχοντες είχαν σοβαρά προβλήματα στα δόντια διέτρεχαν:

  • Κατά 23% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους
  • Κατά 21% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας

Ως σοβαρά προβλήματα στα δόντια χαρακτηρίστηκαν η περιοδοντίτιδα, η απώλεια των δοντιών, οι μεγάλοι περιοδοντικοί θύλακες και η απώλεια οστού στη γνάθο. Ο περιοδοντικός θύλακας είναι κενός χώρος ανάμεσα στη ρίζα του δοντιού, το γύρω οστό και τα ούλα. Δημιουργείται όταν τα μικρόβια του στόματος εισχωρήσουν ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα, μολύνοντας την περιοχή.

Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η απώλεια δοντιών από μόνη της αυξάνει:

  • Κατά 23% τον κίνδυνο νοητικής έκπτωσης
  • Κατά 13% τον κίνδυνο άνοιας

Η απώλεια των δοντιών είναι το τελικό στάδιο της περιοδοντικής νόσου, η οποία αρχίζει με την φαινομενικά «αθώα» ουλίτιδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει τα σοβαρά προβλήματα στα δόντια με αρνητικές εκβάσεις στην υγεία, τονίζουν οι ερευνητές. Τουναντίον, η περιοδοντική νόσος θεωρείται συμβάλλοντας παράγοντας στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων και ενδεχομένως του διαβήτη.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για καθημερινή φροντίδα των δοντιών και τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, για έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, καταλήγουν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock