ECDC: Τα εμβόλια μείωσαν σημαντικά τις νοσηλείες για γρίπη και COVID την περίοδο 2024-2025

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλια
Ευρήματα από νέα ανάλυση δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πόσο προστατεύουν τους ασθενείς.

Τα εμβόλια για τη γρίπη και την COVID-19 μείωσαν σημαντικά κατά το τελευταίο έτος τις νοσηλείες στα νοσοκομεία, μολονότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτή που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Οι εμβολιασμοί για τη γρίπη ήταν αισθητά περισσότεροι στην πλειονότητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Εν τούτοις, πολλοί απ’ όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αμέλησαν τα εμβόλιά τους. Αντίστοιχα, οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 φθίνουν στις περισσότερες χώρες, παρά τους κινδύνους που κρύβει η νόσος για τις ευπαθείς ομάδες.

Ακόμα και έτσι, όμως, υπήρξαν σαφείς μειώσεις στις νοσηλείες από τις δύο λοιμώξεις την περίοδο 5 Αυγούστου 2024 – 1 Ιουνίου 2025. Η μείωση παρουσίαζε σημαντική διακύμανση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, επειδή έχουν διαφορετική εμβολιαστική κάλυψη. Ωστόσο εκτιμάται ότι στους ηλικιωμένους (ηλικίες 65 ετών και άνω) κυμάνθηκε:

  • Μεταξύ 26% και 41% όσον αφορά τις νοσηλείες λόγω γρίπης
  • Μεταξύ 14% και 20% όσον αφορά τις νοσηλείες λόγω COVID-19

Τα στοιχεία για τα εμβόλια έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, στη χώρα μας το περίπου 65% των ηλικιωμένων έκαναν πέρυσι το αντιγριπικό εμβόλιο. Το εμβόλιο για την COVID-19 έκανε το περίπου 10%.

Σε μόλις τρεις χώρες τα εμβόλια έκανε υψηλό ποσοστό των ηλικιωμένων. Πρόκειται για τις Δανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Ειδικά το αντιγριπικό ξεπέρασε το ποσοστό του 75% που έχει ορίσει ο ΠΟΥ ως απαραίτητο για την επαρκή προστασία του πληθυσμού.

Το ECDC εκτιμά ότι σε μία τυπική εποχή γρίπης προκαλείται σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα στην ΕΕ. Υπολογίζεται ότι ετησίως νοσούν έως και 50 εκατομμύρια κάτοικοί της. Από αυτούς, 15.000 έως και 70.000 χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους.

Με αυτά τα δεδομένα, αναμενόμενο είναι να ασκούνται κάθε χειμώνα τεράστιες πιέσεις στα συστήματα Υγείας της ΕΕ, προσθέτει.

Φωτογραφία: iStock