Δείτε τις επιπτώσεις από ένα κάταγμα σαν του Νεϊμάρ!

  • Iatropedia
Σοκ αλλά και έντονη θλίψη προκάλεσε στους απανταχού φιλάθλους,ο σοβαρός τραυματισμός του Νεϊμάρ. Όπως ανακοίνωσαν οι θεράποντες ιατροί του, ο Νεϊμάρ υπέστει κάταγμα σπονδύλου και απαιτείται χρόνος για να γίνει καλά. Πόσο καιρό διαρκεί η αποθεραπεία; Πως μπορεί κάποιος να προστατέψει την μέση του από ένα κάταγμα σαν του Νεϊμάρ; Απνατήσεις στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί.

ΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΡΔΙΩΝ ΑΠΟΦΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΟΣΦΥΙΚΩΝ ΣΠΟΝΔΥΛΩΝ

Του Αθανασίου Μπαδέκα

χειρουργού ορθοπαιδικού τραυματιολόγου,

Προέδρου της επιστημονικής επιτροπής Ευρωπαϊκής Εταιρίας άκρου ποδός- ποδοκνημικής

Είναι κατάγματα που αφορούν τις πλάγιες αποφύσεις ,προεξοχές σαν φτερά που έχουν οι σπόνδυλοι πλάγια αριστερά και δεξιά των σπονδύλων της μέσης (οσφυική μοίρα).

Η λειτουργία των αποφύσεων αυτών στην οσφυική μοίρα είναι η πρόσφυση των πιο δυνατών μύων της μέσης όπως οι ιερονωτιαίοι μύες και οι πρόσφυση μυών που αφορούν τα ισχία και τα πόδια.

Συνεπώς κάταγμα στην περιοχή των εγκάρσιων αποφύσεων της μέσης μπορεί να επηρεάσει εκτος από την λειτουργία της μέσης και την λειτουργία των ισχίων και των ποδιών.

Πώς μπορεί να γίνει το κάταγμα των αποφύσεων αυτών:

Είναι συνήθως σπάνια βλάβη γιατί οι οστικές αυτές πλάγιες προεξοχές εινια καλυμμένες από μύες δυνατούς με πολλαπλά στρώματα.

Ειναι κύρια αποτέλεσμα τροχαίων ατυχημάτων, πτώσης από ύψος με στροφική κίνηση της μέσης και πιο σπάνια από άμεση πλήξη που πρέπει να ειναι εξαιρετικά βίαια.

Ο τραυματισμός συνοδεύεται από ξαφνικό έντονο πόνο γιατί εκτός από το κάταγμα ο τραυματισμός αυτός συνοδεύεται και από αποτόμο αποσπαστικού τύπου σπασμό των μυών που προσφύονται στην εγκάρσια απόφυση που σπάει.

Οι τραυματισμοί εξαιτίας της θέσης τους μπορεί να δημιουργήσουν αιμάτωμα στο γειτονικό νεφρό ή στα γειτονικά περιφερικά νεύρα με αποτέλεσμα μουδιάσματα και μυική αδυναμία προσωρινή βέβαια.

Δεν οδηγούν σε παράλυση γιατι δεν είναι βλάβες που πιέζουν τον νωτιαίο μυελό στην οσφυική μοίρα.

Διαγνωστικά διενεργούνται ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία και βασικό είναι να γίνει υπέρηχογράφημα νεφρών και κοιλίας για να αποκλειστούν βλάβες από γειτονικά ζωτικά όργανα που αρκετές φορές είναι συνήθεις.

Διαφορετικά αρχικά θεραπευτικά εφαρμόζονται πλήρης ανάπαυση,παυσίπονα, μυοχαλαρωτικά και ένας κηδεμόνας (ζώνη ) μέσης με μπανέλλες για σταθεροποίηση. Πολύ σπάνια οι τραυματισμοί αυτοί φτάνουν σε χειρουργική επέμβαση.

Σταδιακά αφού περάσει ο οξύς πόνος αρχίζει το στάδιο της αποκατάστασης που μπορεί να πάρει έξι εβδομάδες με δύο μήνες.

Γενικά είναι ένας τραυματισμός σπάνιος στην μέση που για να επέλθει χρειάζεται άσκηση πολύ ισχυρής βίας αφού αυτές οι πλάγιες εξοχές των οσφυικών σπονδύλων είναι καλα προστατευμένες από μεγάλες και ευρέως πάχους μυικές ομάδες.

Αθανάσιος Μπαδέκας

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Τραυματιολόγος

www.footandankle.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο επικίνδυνα είναι τα κατάγματα στον αυχένα

Ρήξη αχίλλειου: Γιατί ο Κόμπι Μπράιαντ σταματάει το μπάσκετ;

Πως να αντιμετωπίσετε την οσφυαλγία χωρίς φάρμακα.

Μύθοι και αλήθειες για το κότσι- Επηρεάζουν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια;